December 8-án országos sztrájk, 9-én tüntetés lesz a pedagógusokért

December 8-án országos sztrájk, 9-én tüntetés lesz a pedagógusokért

A kirúgott pedagógusokért tüntettek 2022. december 3-án, a Klebelsberg Központ előtt. (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Klebelsberg Központ előtt tartott szombati tüntetésen jelentették be a szervezők, hogy a következő országos sztrájknapot 2022. december 8-ára, csütörtökre hirdetik meg. 

„Legyen általános a közoktatás területén a munkabeszüntetés, nevezzük azt sztrájknak vagy polgári engedetlenségnek. Pedagógusok, szervezkedjetek! Szülők, álljatok mellénk! A diákokat nem kell biztatni” – mondta a demonstráción Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője azt kérte minden pedagógustól, hogy vegyen részt az általános sztrájkban.

A szakszervezetek a szülőktől azt kérik, hogy aki teheti, aznap nem küldje a gyerekét iskolába, óvodába, így ugyanis a sztrájk alatt nem kell őket felügyelni vagy tanítani (ami a sztrájkjog módosítása következtében a törvény által előírt még elégséges szolgáltatás lenne). Ha nincs tanítás, akkor a szülőnek sem kell igazolnia a hiányzást.

A következő tüntetést az oktatásért december 9-e, este fél hatra tervezik, a szervező az Egységes Diákfront. A Flórián térre hívják a tüntetőket, ahonnan a köztévé Kunigunda utcai épülete elé fognak vonulni. Mint eseményükben írják, még november 9-én ultimátumot adtak a köztévének, és arra szólították fel az MTVA-t, hogy a diákok is megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. 

Erre nem kaptak választ, bármennyire is próbálkoztak eljutni az illetékes döntéshozókhoz.

– Mivel nem kaptunk választ, ahogy ígértük, demonstrációt szervezünk az MTVA épülete elé, ezt pedig a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról – írják meghívójukban.