Dézsi Csaba: Felveszem a jutalmat, mert jár

Dézsi Csaba: Felveszem a jutalmat, mert jár

Dézsi Csaba András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete ellenére 5,2 milliós jutalmat kíván felvenni Dézsi Csaba András, számolt be róla az Úgytudjuk. A lap szerint viszont nem világos, mi alapján járna a győri polgármesternek a jutalom. A Közrendvédelmi és Közigazgatási Bizottság elé kerülő javaslatról van szó, a pénzt pedig 35 év közszolgálati tisztviselői szolgálatért ítélnék oda.

A jutalom bizonyos munkakörökben eltöltött évek után adható, a lap hosszan sorolja is, milyen pozíciókról van szó. Dézsinek polgármesterként és alpolgármesterként 6,5 éves jogviszonya van, a lap szerint pedig az önkormányzati képviselőség nem számít bele. Viszont ha azt is számolnánk, szerintük akkor is csak 28 év jönne össze. A polgármester, úgy gondolják, az orvosként, tehát közalkalmazottként, egészségügyi szolgálati jogviszonyban letöltött éveit akarja beleszámolni, „ez azonban egy teljesen másik rendszer.”

Az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkezők szolgálati elismerést kaphatnak huszonöt, harminc vagy negyven év jogviszony után. A lap szerint elsőre semmi nem utal arra, hogy a két jutalom összevonható lenne, vagy hogy az egyikhez elszámolható jogviszonyt bele lehetne számolni a másikba. De nem tartják kizártnak, hogy van ilyen rendelkezés, amit nem találtak meg. A bizottság elé került javaslat viszont csak a 2011-ea köztisztviselői törvényre hivatkozik.

Dézsinek 1,5 milliós jövedelme származik orvosként a kórháztól, egyetemi tanárként 594 ezret kap, az egyetem kuratóriumának tagjaként pedig 1,5 milliót. A polgármesteri tiszteletdíj idén már 1,3 millió forint körül lehet. Eközben a városban azzal igyekeznek spórolni, hogy elvették például az óvónők ingyenes ebédjét, valamint ruhapénzét, és az óvodai csoportokban a kézműves eszközök beszerzésére szánt összeget.

A Demokratikus Koalíció képviselője, Glázer Tímea szerint több mint arcátlanság az 5,2 milliós jutalom. „Ráadásul éppen ő volt az, aki szerint nem tragédia fűtetlen szobában aludni, és a bezárt győri uszoda helyett a hideg Dunába küldené úszni a gyerekeket. Ezt a jutalmat felelős önkormányzati képviselő egész biztosan nem szavazhatja meg. Dézsi Csaba András pedig nem méltó a polgármesteri tisztségre, ha szemrebbenés nélkül venne fel milliós jutalmat, miközben az orbáni infláció, rezsiemelések és megszorítások közepette a családok és az ország önkormányzatai is sorra csődközeli állapotba kerülnek” – üzente a politikus

A HVG.hu elérte Dézsit, aki úgy fogalmazott, felveszi a jutalmat, mert az neki jár. – Ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?” – tette fel a kérdést. Elmondása szerint a jutalmat nem ő kérte, de ha már lehetősége van rá, felveszi. A lapnak a győri jegyző levelet küldött az ügykapcsán, ebben rögzíti: a jutalmat valóban nem a polgármester kérte, az a közszolgálati jogviszony alapján alanyi jogon jár, a munkáltatónak kötelező azt kifizetni.