DK: A Kúria döntése szerint Ráczné Földi Judit felveheti mandátumát

DK: A Kúria döntése szerint Ráczné Földi Judit felveheti mandátumát

Ráczné Földi Judit Dobrev Klárával (Fotó: Ráczné Földi Judit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

–A Kúria csütörtökön jogerős döntésben mondta ki, hogy Ráczné Földi Judit felveheti a 2022-es országgyűlési választáson szerzett, DK-t megillető, Kordás László tragikus halála miatt megüresedett listás mandátumot – írta a DK a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében. – Ezzel végleg meghiúsult az a kísérlet, amelyben egy ellenzéki párt a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást megszegve akarta megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával – tette hozzá a párt.

Ráczné képviselősége ellen a Momentum tiltakozott, ők fordultak a Kúriához, miután a DK-s politikusról még a 2021-es ellenzéki előválasztásnál kiderült, offshore-céghez volt köze. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke korábban azt nyilatkozta: a Momentum értékrendjébe nem fér bele, „hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”. Szerinte ezen a tényen az sem változtat, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, több ellenzéki párt egyetértő támogatásával, „egy újabb hazudozó, DK-s politikust akar bejuttatni a magyar Országgyűlésbe.”

Frissítés: A Kúria döntése után Gyurcsány Ferenc is megszólalt közösségi oldalán. – Judit becsületes ember. Hibázott. Figyelmetlen volt. De soha nem volt off-shore cége. Ez nem kétséges – állította. Azt is mondta, ők felelősséget vállaltak érte, de a többi ellenzéki párt is, melyek elfogadták jelölését a közös listán. – Ha rajta lehet a listán, ezzel azt mondtuk ki közösen, hogy Judit lehet képviselő – mondta. Azzal folytatta: „Most egy ellenzéki párt ezt meg akarta akadályozni. Felrúgva minden politikai, jogi normát. Vesztettek. A Kúria mai döntése alapján a mandátum Judité”. – Szépen kell viselkedni. Öt perc hírnévért nem adjuk el a holnapot. Egymásra vagyunk utalva. Ezer dologról meg kell állapodnunk. Ha valaki felrúgja a tegnap megállapodását, akkor holnap azzal nehéz lesz újra megállapodni. Valójában ez a legfontosabb tanulság – írta. Szerinte tanulság az is, a Demokratikus Koalíciót „nem lehet zsarolni, meghátrálásra kényszeríteni. Mi együtt vagyunk. Nagyon”.