Orosz–ukrán háború: az ellenzéki pártok az Országgyűlés azonnali összehívását kezdeményezik

Orosz–ukrán háború: az ellenzéki pártok az Országgyűlés azonnali összehívását kezdeményezik

Vadai Ágnes (DK), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke nyilatkozik a sajtónak a testület zárt ülését követően az Országházban 2022. február 25-én. Az ülésen honvédelmi és rendvédelmi vezetők adtak tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK az ellenzéki pártokkal közösen az Országgyűlés azonnali összehívását kezdeményezi – jelentette ki Vadai Ágnes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke a bizottsági ülés után sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az orosz-ukrán háborúval és az elmúlt 24 óra eseményeivel kapcsolatban tájékoztatást kért Kósa Lajostól, a Bizottság elnökétől a magyar honvédséget és a magyar emberek biztonságát érintő kormányzati döntésekről. Péntek reggel meghallgatta a honvédelmi minisztert a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága, ám az ott elhangzottakat 2051-ig titkosították. 

Kitért arra is, hogy szerinte Orbán Viktor „a kialakult helyzetet is az ellenzékkel szembeni hazugságkampányára használta fel”. Ezzel arra az e-mail-kampányra célzott a politikus, miszerint a kormány a koronavírus-járványról informálódni vágyó emberek címlistájára olyan levelet küldött, amelyben a az ellenzéket ostorozva azt állítja: „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”. 

Vadai Ágnes szerint ezzel Orbánék egy háború közepén valótlanságokat állítanak, és „a választások tisztességét sértő, hazug és etikátlan kampányfogásokkal van elfoglalva”, amivel a DK szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak is foglalkoznia kellene. 

A DK ezért az ellenzéki pártokkal közösen azt követeli, hogy Orbán Viktor határolódjon el Putyin elnöktől, valamint az Országgyűlés azonnali összehívását kezdeményezi. Vadai szerint Orbánnak a parlamentben kell beszámolnia arról, hogyan fogja a magyar emberek biztonságát garantálni; milyen lépéseket tervez a háború elől menekülő kárpátaljai magyarok és ukránok megsegítésére; és végül miért nem függeszti fel a Paks II. beruházás és az orosz vakcinagyár építését. A DK képviselője egyébként a magyarok kimenekítési lehetőségeiről kérdezte volna még a honvédelmi minisztert, de nem kapott választ, mint ahogy arról sem, hogy milyen módon adnak rendes tájékoztatást a magyar állampolgároknak az ukrajnai helyzetről.

A háborúról szóló folyamatos tudósításunkat ITT olvashatja el.