DK: Leszavazták a fideszesek, hogy letartóztatható legyen Putyin

DK: Leszavazták a fideszesek, hogy letartóztatható legyen Putyin

Vadai Ágnes, a DK képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 27-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leszavazták a kormánypártok az Országgyűlés külügyi bizottságában azt a javaslatot, amely lehetővé tenné Vlagyimir Putyin letartóztatását, ha Magyarországra érkezik – erről a Demokratikus Koalíció képviselője számolt be. Az orosz elnökkel szemben a Nemzetközi Büntetőbíróság adott ki elfogatóparancsot, a kormány szerint azonban a hazai hatóságok nem tehetnek semmit.

– Putyin hűséges őrkutyájaként viselkedett ma a Fidesz az Országgyűlés külügyi bizottságában: Orbán parancsára a fideszes képviselők leszavazták a DK határozati javaslatát, amely lehetővé tette volna a háborús bűnökkel vádolt Putyin letartóztatását és kiadatását a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, ha újra Magyarországra látogatna – közölte Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője szerint arra hivatkoztak, hogy még mindig nem hirdették ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a magyar parlament által már ratifikált statútumát.

Bő egy hónappal ezelőtt a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen. Arra hivatkoztak, hogy az „alapos gyanú szerint” Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyermekek elhurcolása miatt. Az azonban gyorsan kiderült, hogy amennyiben az orosz vezető Magyarországra látogatna, nem tartóztatnák le. Gulyás Gergely egy korábbi kormányinfón azzal érvelt, hogy hiába a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése, az Magyarországon nincs kihirdetve, a magyar kormány pedig a magyar jogrendnek tud érvényt szerezni. Az ilyen döntések egyébként a miniszter szerint nem szerencsések, mert az eszkaláció irányába visznek, hangsúlyozta, hogy ez az ő személyes véleménye. Majd megismételte, hogy Magyarország érdeke, hogy minél előbb béke legyen, és a katonai konfliktusból ne legyen világháború.

A Demokratikus Koalíció a szerdai bizottsági szavazás után még azt közölte, hogy véleményük szerint Orbán Viktor kiszolgálja Putyint, ezért nem engedi, hogy letartóztassák az orosz elnököt, ha Magyarországra érkezne. – Orbán kiszolgálja Putyint, amikor tőle vásárol méregdrágán orosz gázt, ami Putyinnak és Orbán üzleti köreinek, a milliárdos fideszes elitnek óriási profitot termel – írta Vadai Ágnes, hozzátéve, hogy „a magyar miniszterelnök számára Putyin, az orosz gáz és a profit mindennél fontosabb, Orbánt nem érdekli sem az ukrán gyerekek sorsa, sem a magyar emberek megélhetése, sem az, hogy az üzletüknek köszönhetően a hétszerezése emelkedtek a rezsiárak Magyarországon”. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.