Dobrev Klára: Azért jöttem, hogy hitet adjak

Dobrev Klára: Azért jöttem, hogy hitet adjak

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció kampánynyitóján 2021. augusztus 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van itt egy olyan Magyarország, amely igazságra, tisztességre épül. Azért indultam miniszterelnök-jelöltnek, hogy hitet és erőt adjak – mondta Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció előválasztási kampánynyitó rendezvényén vasárnap délután. – Nem egyszerűen kormányváltásra, nem egyszerűen választásra készülünk. Itt van, fenyegetőbben mint valaha: a huxit. Az a tétje, hogy Európa felé megyünk, vagy kacsingatunk egyre inkább kelet felé – fogalmazott.

Eszement banda, nem csak eszement újságírói filozofálnak arról, hogy van élet az unión kívül, hanem vezető fideszes politikusok készítik fel választóikat, hogy el kell hagyni az közösséget. Nem függetlenül attól, hogy az uniós végre a sarkára állt, és elege volt a különböző rokonok pénzeléséből. Ezért a tét óriási – mondta.

Egy cél lebeg a szemünk előtt, legyőzni Orbán Viktort 2020 áprilisában és utána úgy kormányozni, hogy az Orbán-rendszer soha többé ne épüljön vissza – mondta.

Sokan aggódnak, hogy nem tudjuk megmutatni, hogy milyen az a kormányzás, ami a magyarokról szól, ha győzünk ugyan,. de elbukunk utána. Hallom, értem és látom ezt a félelmet, de azért is jöttem, hogy hitet adjak. Pontosan tudjuk, ha nem tudunk jól kormányozni, akkor egy év sem kell, hogy Orbán Viktor bosszútól fűtve visszatérjen és utána maradjon.

Azért vagyunk itt, hogy legyőzzük Orbán Viktort egyszer és mindenkorra – mondta.

Tudjuk, sokan aggódtok, hogy mi lesz a választás után, ha veszít Orbán Viktor. Minden rendelkezésére álló eszközzel azon fog dolgozni, hogy az új kormánynak ártson. De én úgy készülök, hogy egy nem demokrata miniszterelnököt le fogunk győzni és egy nem demokrata rendszert le fogunk bontani, ez az én feladatom – fogalmazott.

Orbán kormányát választáson, rendszerét az azt követő hetekben fogjuk azonnali, határozott lépésekkel és jó kormányzással lebontani, ez a mi feladatunk – mondta. Nem napfényes sétahajózásra készülünk, ezért különböző forgatókönyveket vázoltunk fel az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Nem egyszerűen csomagolnak, felkészülnek a vereségre, hogy az új kormány mozgásterét csökkentések, minél előbb megbuktassák. „Új kormányt választottatok? Akkor nem visszük el a szemetet. Megemeljük az autópályadíjat” – ezt fogják csinálni, ha nem vagyunk elég felkészültek, mert ehhez értenek, a harácsoláshoz, csak a kormányzáshoz nem.

Ezek kormányozni nem tudnak, ahhoz nem értenek, ez a biztosíték arra, hogy nyerni fogunk, de el kell kerülni, hogy a választást megnyerjük, de a kormányzásba belebukunk. Ezért az előválasztás tétje, hogy a miniszterelnök jelölt kormányozni tudjon – mondta.

„Ha mi nem számolunk le az Orbán-rendszerrel, akkor az fog leszámolni velünk. Én erre a feladatra készülök” – fogalmazott.

Akik évek óta ott ugrálnak a lábadon, tőlük nem lehet bocsánatot kérni, én ezeket le akarom győzni egyszer és mindenkorra. Ahhoz, hogy ebben az országban béke legyen, erő kell és ez megvan bennünk. Emellett érteni kell, hogyan működik az állam és az államigazgatás – mondta.

Erő, szakértelem, kompromisszum

2022-ben egy nem működő közigazgatást fogunk örökölni, az elmúlt tíz évben gyakorlatilag tönkretették. Hiszen nincs egyetlen ember a rendszerben, aki merne döntést hozni, vagy kérdést feltenni, mert fél, hogy kirúgnák – tette hozzá. Ráadásul Orbán Viktor odaültette fölé a saját mamelukjait. Éppen ezért kormányváltás után egyszerre több tucat helyen kell szakszerűen belenyúlnunk a  magyar államigazgatás rendszerébe. Én erre készülök, ehhez értek, ezzel foglalkoztam egész életemben. Erő és szakértelem, ez kell – mondta.

És még valami. ott kell legyen az összes ellenzéki párt. Ezért más képességet kíván, mint Orbán ellen, a koalíciós partnerekkel minden esetben kompromisszumra kell törekedni – tette hozzá.

Olyan kormányzás kell, hogy merjenek szólni, ha valami rossz döntés születik – mondta.

Aki az Orbán rendszer leváltására vállalkozik, kőből kell lenni, amikor Orbánnal harcol és bársonnyá kell válni a kormányüléseken – mondta. Orbánt legyőzni nem cél, hanem eszköz a jó kormányzás felé – tette hozzá. 

Olyan kormány leszünk, ami meghallgatja az embereket.

Négy pontban foglalta össze a következő nyolc hónap feladatait: 1. Az előválasztás és a vita. 2. Egységes kampány. 3. Szoros, szolidáris szövetség a pártokból, árnyékkormány év végéig, velük fogunk nekilátni a kormányprogram kialakításához. 4. Haladéktalanul el kell kezdenünk a tárgyalásokat európai és amerikai partnereinkkel. Nem engedhetjük, hogy a Norvég Alap után uniós pénzeket is veszítsünk

Mutassuk meg, hogy a változás itt van, a változás mi vagyunk és a változás elkerülhetetlen – ezekkel a szavakkal búcsúzott a résztvevőktól, majd felhívták a színpadra a DK képviselőjelöltjeit. Ekkor felhangzott a Himnusz.

61 207 ajánlást kapott hat nap alatt Dobrev Klára – jelentették be a Demokratikus Koalíció előválasztási kampánynyitó rendezvényén. Kedden le fogják adni ezeket, hogy hivatalos legyen a miniszterelnök-jelöltsége, de szeptember 6-ig még folytatni fogják az aláírások gyűjtését – tették hozzá.

A kampánynyitón beszédet mondott többek között Gyurcsány Ferenc pártelnök, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Kálmán Olga képviselőjelölt is.

Gyurcsány szerint Dobrev „two in one" jelölt

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke szerint a haza reményét az ellenzék jelenti, tagjai pedig - utalva a Jobbikkal kötött szövetségre - „sok helyről indultak hadba", de megérkeztek.

A Telex tudósítása szerint Gyurcsány megdicsérte a saját szavazóit és a pártot, mondván, jó kézben lesz a haza sorsa jövő tavasztól, mert mindenki kitartott tíz éven át, az pedig, hogy a DK ma létezik, és minden harmadik ellenzéki szavazó a DK támogatója, „ez egy hosszú, tisztességes történet”, de „magunkat nem ünnepelni kell, hanem emlékeztetni arra, hogy mi is a végső cél”.

Azt mondta, a cél, hogy „hazát teremtsünk az országból”, ahol „nem kell attól félni, mi lesz az új ügyeletes botrány, ki lesz az új ügyeletes ellenfél, kit ajánlanak fel koncként a haragnak, indulatnak”.

A politikus arról beszélt, hogy kormányt lehet váltani választással, de rendszert váltani csak kormányzással, vagyis az új kormány dolga, hogy rendszert váltsunk, a kormányzás rendszerváltás lesz, és ezt egy nő fogja vezetni, Dobrev Klára.

„A mi oldalunkon több jelölt is van”, utalt a többpárti ellenzékre. „Ki ezt, ki egy másik személyiséget gondol alkalmasnak. Antall József után a következő miniszterelnöknek lesz a legnehezebb dolga, mert itt fog maradni a NER nemzetet béklyóba szorítása, lenyúlt gazdasági területekkel, zsarolható szereplőkkel”.

Gyurcsány azt mondta, ezt megtörni iszonytató munka lesz. „Ember kell ehhez, egy asszony, aki nem hezitál, nem kompromisszumot keres a NER maradványával, nem ijedős fajta kell ide, hanem kemény teremtés.” „Egyszerre kell keménység, kompromisszumkészség. Two in one.”

Gyurcsány felszólított mindenkit, hogy szavazzanak Dobrev Klárára, mert képes arra, hogy egyszerre kemény legyen, és kompromisszumokkal összetartson egy ilyen koalíciót.