Donáth Anna Gyurcsány Ferencnek üzent: Vitázni márpedig kell a kormánypárttal!

Donáth Anna Gyurcsány Ferencnek üzent: Vitázni márpedig kell a kormánypárttal!

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. (Fotó:Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, volt elnöke arra, hogy a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad vitázni a kormánypártokkal. Gyurcsány erről azt követően beszélt, hogy több ellenzéki politikus is elment a kormányközeli Tranzitra vitázni a Fidesz-KDNP képviselőivel. Gyurcsány úgy fogalmazott: „Demokratának lenni nem egyenlő azzal, hogy felkínálod magad ellenfelednek rituális politikai gyilkosság áldozatául. Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. A Fidesz nem partner. Ezért nem megyünk el vitatkozni velük. Más dolgunk van”.  

Ugyan a politikust nem nevesíti, de nyilván valóan rá reagálva arról írt közösségi oldalán Donáth Anna kedden: „Vitázni kell a kormánypárttal”. – Azért kell vitázni, mert ma egy ellenzéki politikusnak minden lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy nagy nyilvánosság előtt, újra és újra elmondhassa: az országot minden kormányzati szemfényvesztés ellenére valójában egyre tragikusabb politikai, gazdasági és történelmi pályára állítják. Azért kell vitázni, mert a kormánypárt politikusai letagadhatatlanabbul gyakorlottabbak abban a fajta „vitában”, amely a NER-hez hasonló autoriter rendszerek sajátja – érvelt a Momentum politikusa.

Szerinte nem lesz előrébb az ellenzék, ha minden egyes vitától távolmarad, és újra csak a saját táborához beszél. – Ha azért nem vitázik, mert azt hiszi, hogy ezen múlik a rendszer „legitimitása”. Pont azért kell elmenni újra és újra ezekre a vitákra, hogy ne kényelmesedjünk bele a rendszer ellenzékének szerepébe. Hogy ne gondoljuk, hogy annyi a politika, hogy a saját Facebook-falunkra posztolgatunk. Hogy ne zárkózzunk be mi is a saját buborékunkba – fejtette ki.

Donáth elismerte, túlerőben vannak a kormánypártiak, amikor saját közönség előtt kell vitatkozniuk részrehajló moderátorokkal. – De nem ugyanez a helyzet az országban is? Hiszen pont úgy vannak túlerőben, ahogy a Tranzit fesztiválon is: nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokkal rendelkeznek, nagyságrendekkel nagyobb az elérésük is – folytatta.

Úgy vélte, az, hogy „a cinizmus, a hazugságok és a propaganda falát alig-alig tudjuk áttörni, az nem jelenti azt, hogy fel kell hagynunk a próbálkozással. Kötelességünk küzdeni”. – Én pedig büszke vagyok azokra, akik kiállnak vitázni – jelentette ki Donáth Anna.