Donáth Anna: Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta a társadalmat a politikai apátiából

Donáth Anna: Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta a társadalmat a politikai apátiából

Donáth Anna és a párt ismert politikusai a Momentum kampánynyitóján (Fotó: Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kegyelmi ügy és a Varga Juditról kikerült hangfelvétel a széles társadalom számára is nyilvánvalóvá tette azt a morális mélységet, ahová Orbán Viktor és kormánya került. Az Orbán-rendszer erkölcsi, szellemi és politikai alapjai még a sajátjaik szemében is megroppantak. Mondjuk ki: ez a NER őszödi pillanata – erről beszélt Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője a párt pénteki kampánynyitó rendezvényén. 

Szerinte a kialakult helyzetről nem lehet úgy beszélni, hogy ne beszélnénk Magyar Péterről. Még ha van is ellenzéki párt, amely csak a saját propagandájában meri nevén nevezni. Pedig szerinte Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta a társadalmat a politikai apátiából, és élesztgeti a reményt a kormányváltásra. Hozzátette: a rendszer repedéseinek jó részét a Momentum okozta. – Nem véletlenül dolgoztunk Cseh Katalinnal közösen a jogállamisági mechanizmus elindításán az Európai Parlamentben. Elzártuk a NER üzleti köreinek pénzcsapjait. És közben a közvetlen uniós források növelésével milliárdokat hoztunk haza a civileknek és az önkormányzatoknak – fejtette ki.

Nem fognak ellenségképet gyártani

Arra is kitért, megérti azokat is, akik gyanakodva figyelik Magyar Péter színre lépését. – Hiszen Magyar Péter sokszor elmondta, hogy a Fidesz politikájának számos elemével ma is egyetért. Hogy Brüsszel európai szuperállam tervével veszélyezteti a magyar szuverenitást. Hogy Ukrajnát Amerika sodorta háborúba, és az ukrán kormány az orosz kisebbség megsemmisítését tervezte. De sok minden össze is köt: Magyar Péter is csatlakozna az Európai Ügyészséghez. A célunk közös: a rendszer lebontása és egy új Magyarország felépítése – tette hozzá.

Donáth szerint aki a Momentumra szavaz, Európára szavaz. – Cseh Katalinnal együtt nem szégyelljük, hanem büszkék vagyunk arra, hogy részünk volt Orbán Viktor európai elszigetelésében és a NER alapjainak megrengetésében. Ezt a politikát akarjuk folytatni június 9. után is. Európai eszközökkel vesszük ki a részünket a kormány meggyengítéséből és leváltásából 2026-ra – vélte. Ők azok, akik kiiállnak a romák és más kisebbségek helyzetének javításáért, akik kiállnak a melegházasság, az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége és az eutanázia, az életvégi döntés szabad választása mellett.

Később üzent azoknak is, akik ma gyanakodva nézik Magyar Péter tevékenységét. Szerinte a Momentum az a párt, amelyik nem fél vitába szállni Magyar Péterrel, ha a Fidesz uniós politikáját képviseli, nem fél figyelmeztetni őt arra, hogy külpolitikai állításai túlságosan megengedőek Oroszországgal szemben, és ugyancsak ők azok, „akik akkor sem hagyjuk, hogy a politikánk a megosztáson és az ellenségkép-gyártáson alapuljon, ha ezzel könnyebbnek látszik a hatalom megszerzése”. – Csak a Momentum adhat garanciát arra, hogy a következő rendszer ne a jelenlegi újracsomagolt változata legyen. Az, ha a mi kérlelhetetlenül liberális értékrendű, szabadságszerető, és demokratikus pártunk egy koalíciós kormány részévé válik – tette hozzá. 

Nem „vagiztak” vele, de készültek

A rendezvényen felszólalt a párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin is, a Renew Europe alelnöke, aki szerint a Momentum öt év alatt elérte, hogy a legaktívabb és legbefolyásosabb magyar párt az Európai Parlamentben. Elmondta: folytatni kell a harcot, hogy Magyarország újra európai jogállam legyen. Ehhez pedig csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez. Ha ezt az Orbán-kormány nem teszi meg önként – akkor legyen ez az uniós források feltétele. Mert szerinte az EU jelenleg a legjobb eszköz a valódi nemzeti érdek képviseletére a kormánnyal szemben. 

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere az önkormányzati választásról szólva úgy fogalmazott, a Momentumban komoly felkészülés zajlott az elmúlt időszakban a következő 5 év munkájára. – 330 képviselőjelölttel és 28 polgármesterjelölttel vágunk neki holnap a kampánynak összesen 90 településen, akik mind-mind komoly felkészítést kaptak még akkor is, ha ezt a háttérben csináltuk, és nem vagiztunk vele. De elkészítettük a Momentum önkormányzati programját, a Holnap Városai keretprogramot is, amiben összegyűjtöttük, hogy mi az a 4 szempont, aminek betartására egy momentumos városvezetés garanciát vállal: a szabadság, az egészség, a biztonság, és a fejlődés – tette hozzá.