Donáth Anna szembekerült több ellenzéki politikussal

Donáth Anna szembekerült több ellenzéki politikussal

Donáth Anna, a Momentum volt elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben több ellenzéki politikus – így például Karácsony Gergely főpolgármester vagy éppen Jávor Benedek – amellett érvel, hogy nincs szükség augusztus 20-án tűzijátékra, Donáth Anna szerint igenis van.

– Az augusztus 20-i tűzijáték nem felesleges, az államalapítás ünnepe pedig méltó megünneplést érdemel – írta Facebook oldalán a momentumos politikus. Mint kifejtette, vannak, akik szerint nincs szükség tűzijátékra augusztus 20-án, mert mostani formájában drága és felesleges. Az első résszel egyetért, a másodikkal nem. Érvelése szerint ugyanis augusztus 20. talán az utolsó aktuálpolitikától mentes nemzeti ünnepünk, az utolsó, melyen pártállástól függetlenül mindenki megélheti, hogy közös magyar hazában élünk, a valódi nemzeti összetartozásunk napja. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy nem kell pazarlóan ünnepelni és főleg nem kell 10 milliárdot rákölteni a kísérő rendezvényekre. – Ahogy minden, amire a kormány ma pénzt költ, úgy egy méltó tűzijáték is egészen biztosan kihozható a töredékéből annak, amennyit minden évben költenek rá – írta.

Az ellenzéki oldalon több politikus is akad, aki másként gondolkozik. Karácsony Gergely éppen pénteken reggel írt arról, hogy a tűzijáték rendkívül környezetszennyező, óriási stresszt okoz a városban élő állatok számára, és ipari mennyiségű port valamint egészségre veszélyes, adott esetben konkrétan bizonyítottan rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe, „ideje lenne leszoknunk erről a káros szenvedélyről”. Párttársa, Jávor Benedek is környezet- és egészségkárosítónak nevezte a látványosságot és még idejétmúltnak is, ő drón- vagy lézershow-t javasolt inkább. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke pedig korábban azt javasolta, hogy tűzijáték helyett tüzelőt kellene adni a rászoruló embereknek.

Kotasz Gergő, az augusztus 20-i tűzijátékot rendező NUVU Kft. sajtóreferense – az MTI beszámolója szerint – korábban arról beszélt, hogy Magyarország egyfajta jelképévé vált a Szent István napi tűzijáték, amelyet milliók figyelnek a helyszínen és a képernyők előtt. A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint 7 folyami uszályról és számos pontonról. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az eszközöket 60 pirotechnikus telepíti augusztus 3. és 19. között; az eseményhez sok száz oldalas biztonsági tanulmány készült. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta klasszikus magyar komolyzenei dallamok felhasználásával. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki.