Döntött a Kúria: a Fidesz–KDNP átverte a választókat

Döntött a Kúria: a Fidesz–KDNP átverte a választókat

Fideszes aláírásgyűjtés Orbán Viktorral Pesterzsébeten (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum Mozgalom tett panaszt a Kúriánál, miután április 8-án a Kálvin térnél videóra vették, ahogy a Fidesz–KDNP aktivistái bár azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában a párt támogatói, adatbázisépítésre is használható íveit használták.

A Nemzeti Választási Bizottság nem találta problémásnak az ügyet, ami a Fővárosi Választási Bizottsághoz került tovább, utóbbi szerint azonban a párt aktivistái nem követtek el jogsértést, a tájékoztatás sem volt megtévesztő.

Aláírásgyűjtés: együtt érkeztek a Fidesszel, de a Jobbik lett az első leadó | Magyar Hang

A Momentum fellebbezett az ügyben, mindezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, mert véleményük szerint a Momentum nem volt érintett az ügyben, az érintettséggel kapcsolatos nyilatkozata pedig „az absztrakció szintjén áll”.

A Kúria felülvizsgálata azonban most kimondta, hogy a Fidesz-KDNP megtévesztette az állampolgárokat:

„A választópolgárok az elhangzott tájékoztatás ellenére aláírásukkal valójában nem a FIDESZ–KDNP jelöltállítását támogatták, ebből adódóan megállapítható, hogy a jelölő szervezet nevében eljáró személyek olyan tevékenységet folytattak, amely a választópolgárok megtévesztésére alkalmas volt” – írják. Kihangsúlyozzák: „a választópolgárok megtévesztése alappal veti fel továbbá annak a lehetőségét is, hogy a jelölő szervezet célja az aláírások kampánytevékenység során történő további felhasználása, választói adatbázis kialakítása”.

Ez már nem az első ilyen eset, a Fidesz már a tavalyi parlamenti választást megelőzően is a Kubatov-listát bővítette, akkor maga Orbán Viktor is gyűjtött aláírásokat. Az EP-választáshoz kapcsolódva a Kubatov-listákat a legváratlanabb helyzetekben próbálják aláíratni a Fidesz aktivistái: a hvg.hu-n jelent meg, hogy egy nyolcadik kerületi társasház közgyűlésén a közös képviselő egy önkormányzati tisztviselő kérésére próbálta meg aláíratni az íveket a lakókkal, amit azonban senki nem volt hajlandó kitölteni.