Dühödten reagált Pokorni kerülete a meggyilkolt milliárdos ügyét firtató kérdésekre

Dühödten reagált Pokorni kerülete a meggyilkolt milliárdos ügyét firtató kérdésekre

A bári emberöléssel gyanúsított két férfi, vezetőszáron (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeszedettnek és tudatosnak látta a később meggyilkolt budai milliárdos ügyfelét az a fideszes képviselő, aki ügyvédi feladatokat látott el neki. Mészáros Istvánról van szó, aki ebben az időszakban a rendőrség szerint már rendkívül rossz pszichikai állapotban volt, végül egy bűnözői csoport kiforgatta a vagyonából és megölte. Megkerestük a Pokorni Zoltán vezette önkormányzatot is, hiszen az érintett képviselő a XII. kerületben tevékenykedik.

Gyilkosság áldozata lehetett a budai milliárdos, Mészáros István, akinek összeégett holttestét 2020 augusztusában, bári kastélyában találták meg a tűzoltók – írta meg a napokban lapunk is. A feltételezett emberölési ügyről részletes sajtótájékoztató keretében számolt be a rendőrség. A nyomozók szerint Mészáros a halála előtti hónapokban rendkívül rossz pszichikai állapotban volt; annyira, hogy a rendőrség már 2020 áprilisának elején kérte a gyámhatóságtól a vállalkozó gondnokság alá helyezését.

Az üzletember kiszolgáltatottsága (és fényűző életvitele) azonban nem csak a hatóságnak tűnt fel: Mészáros István már áprilisban egy bűnözői kör befolyása alá került. A sajtó szerint az úgynevezett Makai-klán telepedett rá a budai vállalkozóra. A pszichiátriai kezelésre szoruló férfit kiforgatták és irányították. Végül – amikor már kicsúszni érezték kezeik közül – inkább halálra gyógyszerezték áldozatukat, a gyilkosságot pedig a kastély felgyújtásával próbálták leplezni.

A nagy visszhangot kapó gyilkossági ügy érdekes mellékszála, hogy Mészáros István írásos meghatalmazásokkal mondott le céges ügyeinek képviseletéről, és lényegében minden döntési jogát a banda egyik tagjára ruházta át. Mint arra a Privát Kopó bűnügyi magazin és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is rámutatott, a meghatalmazásokat Péczely Attila ügyvéd, XII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő szerkesztette és ellenjegyezte, akit Mészáros 2020-ban csak néhány hónapra bízott meg ügyeinek intézésével.

Volt ügyvédje szerint Mészáros határozott volt és tudatos

A Magyar Hang megkereste Péczely Attilát, szerettük volna megtudni, miért vállalta el a néhai vállalkozó megbízását, nem tűnt-e fel neki a férfi zavartsága, és etikusnak tartja az ügyben vállalt részvételét. Az ügyvédet telefonon tudtuk elérni.

Péczely Attila kérdésünkre azt mondta, hogy ő teljesen összeszedettnek és tudatosnak látta ügyfelét, akivel 2020 tavaszán két-háromnaponta is találkozott. – Adekvátan válaszolt, utasításokat adott, nem volt semmilyen jel, ami cselekvőképtelenségére utalt volna – fogalmazott a jogász, aki állítása szerint nem tudott arról, hogy a rendőrség ugyanebben az időszakban gondnokot keresett Mészárosnak.

Beszélt arról is, hogy a kérdéses időszakban a milliárdos ellen is folytak eljárások a XII. kerületi rendőrkapitányságon. Hogy milyen eljárások, arról az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem akart részleteket elárulni, ám elmondása szerint ezekben az ügyekben is képviselte megbízóját – a hegyvidéki rendőrök pedig nem úgy viselkedtek, mint akik zavartnak, beszámíthatatlannak tartanák a vállalkozót.

Titoktartási kötelezettsége miatt Péczely Attila arról sem beszélhetett, hogy Mészáros István miért ruházta át négy cége ügyvezetői jogait egy frissen megismert férfira, és hogy kik, hányan voltak jelen a meghatalmazások aláírásakor. A Magyar Hang szerette volna megtudni, hogy a Mészáros halála ügyében nyomozó rendőrség őt is meghallgatta, beidézte-e már, ám az ügyvéd erre sem szeretett volna válaszolni.

Rágalom, sikertelen próbálkozások

Péczelynél jóval határozottabban és indulatosabban ragált kérdéseinkre a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéki Önkormányzat sajtóosztálya. A polgármestertől azt szerettük volna megtudni, etikusnak, önkormányzati képviselőhöz méltónak tartják-e Péczely Attila Mészáros-ügyben vállalt szerepét, és lesz-e mindennek valamilyen következménye.

Arató Zsolt sajtófőnök válasza ez volt: „Péczely Attila önkormányzati képviselő ellen nem folyt és jelenleg sincs folyamatban eljárás, ilyen megkeresés önkormányzatunkhoz egyetlen hatóságtól sem érkezett. Ezzel kapcsolatban engedje meg felhívnom a figyelmét arra, hogy Ön a levelében – nyilvánvalóan nem szándékkal – bűncselekménnyel rágalmaz meg egy olyan embert, aki ellen nemhogy jogerős ítélet nem született, de még büntetőeljárás sem folyt vagy folyik. Volt már ilyen jellegű próbálkozás: két évvel ezelőtt, 2020 tavaszán a privátkopó és a kurucinfó nevű oldalak igyekeztek belekeverni az önkormányzatot az ön által is említett ügybe, sikertelenül.”

Emberölés, sikkasztás, lopás, orgazdaság

A Magyar Hang a rendőrségnek is kérdéseket küldött: mivel Mészáros két feltételezett gyilkosán túl három másik személyt is gyanúsítanak a bűncselekménnyel kapcsolatban, szerettük volna megtudni, hogy ellenük miért, milyen jogcímen indult eljárás. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság válasza szerint „K.J. ellen emberölés, lopás, pénzmosás és sikkasztás, M.Zs. ellen emberölés és pénzmosás, M.A. ellen lopás, pénzmosás és orgazdaság, R.R. ellen pénzmosás, M.G. ellen pedig sikkasztás miatt" nyomoznak. A hatóság az összes körülményt, beleértve az ügyvédek szerepét is vizsgálja, ám a nyomozás részleteiről bővebben még nem kívánnak nyilatkozni.