Egy meghívóból derült ki, hogy ki lett L. Simon László ideiglenes utódja

Egy meghívóból derült ki, hogy ki lett L. Simon László ideiglenes utódja

Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Hétvégi magyar iskolák találkozója címmel megrendezett egész napos konferencián a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2018. február 23-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hammerstein Judit eddigi főigazgató-helyettes lett a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója L. Simon László hétfői kirúgása után – vette észre a 444 egy meghívóban. 

Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között Hammerstein Judit a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöke volt. 2006-tól a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, 2007-ben a szabadságjogokat védelmező közéleti fórum, a Szabadság Kör alapító tagja volt. 2007-től a Budapest Analysis külpolitikai elemzőműhely szerkesztője, 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem jutott be az EP-be. Betöltött kultúráért felelős helyettes államtitkári pozíciót, majd a Miniszterelnökség főtanácsadója lett. 2014 és 2018 között volt a Balassi Intézet főigazgatója. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként regnált, innen került át a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn bocsátotta el L. Simont, a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) körül habosított ügy miatt. A Mi Hazánk ugyanis azt akarta elérni, hogy azt ne látogathassák 18 éven aluliak, mert „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”. Dúró Dóra végül közölte, hogy Csák János miniszter a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet.

Az akció mégsem sikerült, L. Simon László ugyanis azt közölte, hogy a múzeum nem tudja jogszerűen végrehajtani a miniszter felszólítását, mivel bár bevezették a 18 év alattiakat érintő korlátozást, személyit már nem kérhettek senkitől. – A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van – közölte. A közösségi oldalán ugyanakkor maró gúnnyal, a többi között az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hírverést.

Csák János adta át L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A közlemény szerint a miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. – A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – tették hozzá.

Hammerstein Juditot egyébként 2018-ban leváltotta Orbán Viktor a Balassi Intézet éléről, miután élesen támadta a Magyar Idők akkori publicistája, Szakács Árpád a Kinek kulturális diktatúrája? című cikksorozatában. „Ha valaki végignézi a Balassi Intézet által meghirdetett programokat és a meghívott művészek listáját, arra a megállapításra juthat, hogy Magyarországon ma az SZDSZ a vezető kormányzó erő” – írta Szakács. A hírről elsőként beszámoló, kormányközeli Pestisrácok.hu szerint a főigazgató menesztése összefügg a cikkben leírtakkal, úgy tudják, „a Fidesz vezetői körében is kiverte a biztosítékot a Balassi Intézet”. Több más sajtóorgánum is összefüggést feltételezett Hammerstein Judit leváltása és a Magyar Időkben megjelent cikk között.