Egy nagyon súlyos veszélyt látnak az önkormányzatok Lázár János javaslatában

Egy nagyon súlyos veszélyt látnak az önkormányzatok Lázár János javaslatában

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főpolgármester szerint súlyos problémákat vet fel az Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatcsomagja, amely szerint a tárca vezérlésével kellene lezajlania a nagyobb részben önkormányzati vagy állami forrásból megvalósítani tervezett beruházásoknak.

Karácsony Gergely, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke a szervezet hétfői elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: jelenleg zajlik a társadalmi vitája a Lázár János tárcavezető által összeállított javaslatcsomagnak, amelynek vannak pozitív elemei, de „van egy nagyon súlyos veszély benne”, amit mindenképpen el kellene kerülni.

Mégpedig az, hogy a  törvényjavaslat szerint azoknak a beruházásoknak, amelyek nagyobb részben önkormányzati vagy állami forrásból történnek, az építési minisztérium vezérlésével kell lezajlania – mondta a főpolgármester, példaként említve azt, hogy akkor is a tárca írná ki a közbeszerzést, ha egy önkormányzati cég a kezdeményező. Ez nagyon súlyos problémákat vet fel – jelentette ki Karácsony Gergely, majd hozzátette: fővárosi önkormányzati tapasztalat már van arra, hogy ez a rendszer mennyire nem működik, ugyanis volt olyan csatornázási projekt, amely éppen azért nem tudott megvalósulni, mert a centralizált rendszer nem működött.

A főpolgármester közölte, május közepén Magyarországra látogat az Európai Parlament költségvetési végrehajtó bizottsága, hogy vizsgálja az uniós források felhasználásának hatékonyságát. Ennek kapcsán a MÖSZ elnöksége határozott arról, hogy a többi önkormányzati szövetséggel együtt szeretnének találkozni a delegációval, és felhívnák a figyelmet arra, hogy a centralizáció növeli azokat a bajokat, amelyek miatt ma Magyarország nem jut teljes mértékig az uniós forrásokhoz – mondta, megjegyezve, a testülettel ismertetniük kell az aggályaikat az említett a törvényjavaslatról.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) arról beszélt, hogy a kormány márciusban módosította az idei költségvetést, és megemelte a rezsivédelmi alapot anélkül, hogy bármiféle önkormányzati egyeztetés lett volna.  Az önkormányzatok költségvetésénél az egyik legnagyobb problémaként jelölte meg, hogy a tavalyihoz képest „gyakorlatilag nominál értékben hasonló” az állami támogatás. Az önkormányzatok 2200 milliárd forintból gazdálkodnak, és az önkormányzati működésben van egy 600 milliárdos állami részvétel. Ez pedig nem inflációkövető – mondta Gémesi György, hozzátéve: a módosítással a kormányzat nem kezelte az inflációt, a rezsiproblémákat, továbbá a rezsivédelmi alapból az önkormányzatok nem kapnak külön forrást.

Csőzik László (LMP-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt), Érd polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja arról beszélt, jelenleg mintegy száz járóbeteg-szakellátás van önkormányzati fenntartásban, és egyelőre a kormányzat azt vizsgálja, mely önkormányzatok kívánják ezeket megtartani. Csőzik László szerint van esély arra, hogy meg tudják menteni az önkormányzati jogköröket. Kiemelte, az önkormányzatok szeretnék a még náluk lévő járóbeteg-ellátó intézményeket megtartani, azokat fejleszteni.

(MTI)