Egy napig semmit sem tudott a világról a vihar által szétdúlt Kékcse

Egy napig semmit sem tudott a világról a vihar által szétdúlt Kékcse

Kékcsei lakóház vihar után (Fotó: Tatár Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nyírségben található településnek, Kékcsének nemcsak jelene, hanem múltja is van, ám hogy a közeli jövője milyen lesz, azt jelenleg nem tudható. Az 1650 lelkes falura – amelynek nevével egy 1344-es, I. Nagy Lajos idejéből származó oklevélben találkozhatunk először – ugyanis a Zempléni hegységből olyan vihar csapott le, amire még a legidősebb lakói sem emlékeztek.

– Egy teljes napra el voltunk zárva a világtól, miközben óriási mennyiségű csapadék zúdult ránk, valamint a 150 km/órás szél nagy, öreg fákat csavart ki tövestől, sokan áram, sőt fedél nélkül maradtak. Összesen tizenöt épület tetejét rongálta meg, vagy tette teljesen tönkre a vihar. Mára már sikerült tájékozódnom, így kiderült, összesen hetvenhat településen mintegy ötvenezer ember életét nehezítette meg különböző formában. Az csak a szerencsén múlott, hogy emberi életben nem esett kár, ugyanakkor a megrongálódott házakban élő kisgyermekek és idősek vélhetően lelki sérüléseket szenvedtek, és nem fogják elfelejteni a legborzalmasabb órákat – jelentette ki a Magyar Hang kérdésére Szekeres Katalin, a település polgármestere.

 

Kékcse első embere elárulta, az anyagi kár mellett – ami jelentős, és a szakemberek ezek nagyságát folyamatosan mérik fel – egy igazi katasztrófa is érte a falut: elpusztult a település gólyacsaládja, ugyanis villám sújtott a fészküket tartó villanyoszlopba. A megrongálódott házak lakói közben rokonoknál húzták meg magukat, és jelenleg is mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél hamarabb visszaköltözhessen mindenki az otthonába. Igaz, ehhez még kell egy kis idő.

Szekeres Katalin

– Lassan helyreáll az áramszolgáltatás a faluban, ugyanakkor a víz-, és szennyvízrendszer már működik. Mindenki számára az éjszaka volt a kritikus, de a hatalmas összefogásnak, ami a helybelieket mindig is jellemezte, túl vagyunk a nehezén. Naponta háromszor körbejárjuk a falut, hogy megtudjuk, kinek mire van szüksége, és gondoskodunk arról, hogy ivóvíz és gyógyszer nélkül senki se maradhasson” – ecsetelte a polgármester asszony.

A legfontosabb teendőjük az volt, hogy a megrongálódott házak tetejét, még ha csak ideiglenesen is, de valahogy helyreállítsák. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség, a tűzoltók és az önkéntesek sorra járták a házakat, és fóliákkal és tetőlécekkel óvták meg az épületeket a további károsodástól.

– Természetesen ezeket a munkálatokat az önkormányzat fizeti, és további segítséget is megadunk mindenkinek, aki rászorul. Nem fogjuk a 450 háztartás egyikét sem a bajban magára hagyni. Ugyanakkor nagyon jól esik mindenkinek a faluban, hogy sokan szeretnének segíteni rajtunk, érezzük, hogy az emberség még mesze nem halt ki a honfitársainkból – fogalmazott Szekeres Katalin.

A polgármesterasszony elmondta, természetesen a lehetőségeik végesek, így minden olyan jóérzésű embert arra kér, aki segíteni szeretne a vihar által alaposan megtépázott Kékcsén, az a következő számlaszámon teheti azt meg:

Kékcsei Összefogás a Jövőért Egyesület 11744034-15833916

Mindenkinek előre is köszönik a kékcseiek a segítséget, és hisznek abban, hogy rövidesen ismét a megszokott mederben zajlik majd az életük.