Egy szavazatszámláló naplójából

Egy szavazatszámláló naplójából

Az európai parlamenti (EP) választáshoz szükséges íveket, jegyzőkönyveket, dokumentációkat és egyéb kellékeket pakolják szavazókörönkénti dobozokba a debreceni régi városházán 2019. május 24-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Munkatársunk már vasárnap reggel 5.15-kor kezdett egy ferencvárosi szavazókörben szavazatszámláló bizottsági tagként. Ide úgy került be, hogy civil önkéntesként jelentkezett a Szamoljunkegyutt.hu honlapon. Itt, miután megadta a nevét, címét és elérhetőségeit, be kellett pipálnia, mely pártoknak NEM szeretne a megbízottja lenni. Fontos megjegyezni: attól, hogy valaki jelentkezik szavazóköri delegáltnak, és kiközvetítik őt egy pártnak, nem lesz automatikusan párttag vagy pártaktivista. A Számoljunk Együtt Mozgalom célja pont az, hogy olyan felelős állampolgárokat is bevonjanak a választások tisztaságának ellenőrzésébe, akik semmilyen párthoz nem kötődnek.

Azért kell kiközvetíteniük a jelentkezőket az ilyen segítséget kérő és elfogadó pártoknak, mert a törvény értelmében csak a választásokon részt vevő pártok – és amikor vannak ilyenek, a független egyéni jelöltek – delegálhatnak szavazatszámlálókat, civil mozgalmak nem. A független jelöltek és a pártok által delegált szavazóköri delegáltak nem kapnak állami tiszteletdíjat, az csak a választott tagokat illeti meg. A Számoljunk Együtt Mozgalom az önkéntes civil szavazatszámlálóknak nem tud juttatást vagy költségtérítést fizetni.

Itthon is elkezdődött az EP-választás - percről percre | Magyar Hang

Innentől átveszi kollégánk a szót – vasárnap folyamán, amennyiben feladatai engedik, percről perce tudósításunkban is bejelentkezik a szavazókör közeléből – bent ugyanis nem használhat sem telefont, sem más adatrögzítésre alkalmas eszközt. 

Azért jelentkeztem szavazóköri delegáltnak, mert tudom a hírekből: a tavaly áprilisi országgyűlési választáson nagyon sok olyan választókerület volt, ahol nem volt ellenzéki delegált, így nem tudták ellenőrizni, hogy minden szabályosan és pontosan zajlott-e. Ezért még azt is vállaltam a Számoljunk Együtt Mozgalom honlapján, hogy elutazok vidékre saját autóval (természetesen saját költségre), és el is tudok vinni magammal négy embert. Sőt azt is, hogy már előző este leutazom és ott alszom, ahova delegálnak. 

Válasszunk okosan! | Magyar Hang

Ehhez képest meglepetésként ért, hogy abba a fővárosi kerületbe delegáltak az egyik ellenzéki párthoz, ahol lakom – ezek szerint annyira rosszul áll az ellenzék már a fővárosban is, hogy itt sem tudtak maguktól minden szavazókörbe embert delegálni.

Egy héttel a szavazás előtt aláírtam a papírokat, hogy elfogadom a párt delegálását, aztán hívott a IX. kerületi önkormányzattól valaki, hogy válasszak menüt vasárnapra – ezek szerint az önkormányzat biztosít ebédet a szavazatszámlálóknak.

A szavazókörök negyedében nem lesz ellenzéki delegált az EP-választáson | Magyar Hang

Kedden volt az eskütétel, a ferencvárosi fideszes polgármester előtt megfogadtuk, hogy az ország törvényeit betartjuk és betartatjuk a választás során, majd mindenki hite szerint hozzátehette (vagy nem) az eskü végéhez, hogy „Isten engem úgy segéljen!”

Utána elmentem az ugyancsak az önkormányzat által szervezett képzésre, ahol másfél órán keresztül magyarázták, pontosan mit kell tennünk vasárnap. Még az olyan váratlan helyzetekre is felkészítettek, ha valaki meghalna a szavazófülkében (fel kell függeszteni a szavazást az adott helyen, amíg el nem szállítják az elhunyt polgárt), majd megnéztem a Számoljunk Együtt Mozgalom oktatását is a szervezet Facebook-oldalán, valamint a végül engem delegáló párt is küldött egy kézikönyvet, így azt gondolom, megfelelő előképzettséggel rendelkezem a számomra vasárnap hajnalban kezdődő feladatra.

Első naplóbejegyzés

Fél hattól indul a műszak, kiragasztjuk a tájékoztató plakátokat és a szavazóköri információkat. Kikötözöm a tollakat a szavazófülkékben – a tapasztalt szavazóbiztos kollégák szerint ezt napközben többször kell majd pótolni, mert a polgárok előszeretettel viszik haza emlékbe.

Hat előtt pár perccel már toporog egy ember a szavazókör előtt – a többiek névről ismerik, mindig ő jön elsőnek. Állítólag biztonsági őr, nem tud aludni. Pontban hatkor nyitjuk az ajtót. Nehéz eldönteni, hogy szavazni jött, vagy beszélgetni – elmondja a fel életét, zsörtölődik a sok turista miatt, mert zajosak, nem tud aludni tőlük. Megnézni az urnákat (két rendes és egy mozgó), üresek, leplombálhatjuk. Aláírja a jegyzőkönyvet, a mozgóurna ellenőrzőlapját, hurrá, indulhat a szavazás!

Második naplóbejegyzés

Reggel hétig hét ember szavazott itt, ez kicsit magasabb, mint egyszázalékos részvételt jelent.

Az önkormányzat küldött szendvicset, mignont a szavazóbiztosoknak, van kétféle víz és kávé – utóbbit magunknak kell főzni egy vadonatúj szarvasi kávéfőzővel (érdekesség, hogy a gyár nemrég zárt be). Hét órakor futár érkezik, a szavazókör két fideszes delegáltjának külön hoz vizet és szendvicseket.

Harmadik naplóbejegyzés

8 órakor ötszázalékos a részvétel. Egyébként nyolctagú a szavazatszámláló bizottság: három választott tag és egy jegyzőkönyvvezető mellett a kormánypárt küldött két delegáltat, és – velem együtt – két embere van az összes többi pártnak.

Negyedik naplóbejegyzés

Néha kisebb sor alakul ki a szavazókörben, máskor hosszú percekig nincs senki. A szavazóbiztosok is félálomban beszélgetnek. Minek ennyi párt, mondja az egyik önkormányzati delegált. A jegyzőkönyvvezető rászól, ne beszéljenek a pártokról, maradjanak a családi híreknél. Fél tízkor megérkezik az első elsőszavazó, nagy az öröm, kap egy piros-fehér-zöld karkötőt. Egyébként főleg idősek jönnek voksolni, már kettejüknek is le kellett ülnie a szavazóhelyiségben, annyira kimerültek. Egyikük ülve szavazott, másikuk csak pihent kicsit, aztán bement a fülkébe. Ketten szóltak, hogy a hozzátartozójuk nem tud jönni, mozgóurnát kérnek. Adtunk nekik kérelmet, ezt délig kell visszahozniuk a szavazókörbe. Nálunk reggel tízig a szavazásra jogosultak 15 százaléka voksolt.

Ötödik naplóbejegyzés

Egy társadalmi tanulmányt lehetne írni belőle, milyen körülmények között élnek azok, akik élnek a mozgóurnás szavazás lehetőségével. Délután kettő óra után nem sokkal ott a részvétel már átlépte a negyven százalékot. Elkezdtek megjelenni a fiatalok is, de még mindig vezet a 60 év fölötti korosztály.

Hatodik naplóbejegyzés

Délután ötre meghaladta a részvétel az ötven százalékot itt. Két olyan fiatal is részt vett a nap folyamán a voksoláson, akik életükben először szavaztak – ők nemzetiszínű karkötőt kaptak ajándékba. 

Hetedik naplóbejegyzés

Betelepült az egyik legnagyobb hírügynökség – az AFP videós stábja a szavazókörbe –, így az egész világon élőben láthatják, ahogy számolják a szavazatokat.