Egy törvényjavaslat erősíti a gyanút: a belügy alá kerül az egészségügy

Egy törvényjavaslat erősíti a gyanút: a belügy alá kerül az egészségügy

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat egy új megnevezést – egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter – használ – vette észre a hvg.hu. Mindez azt az elméletet erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egészségügyi terület.

A járvány miatti veszélyhelyzet megszűntetését célzó Gulyás-féle törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott, jelenleg hatályos rendelkezések joghatásait a veszélyhelyzet megszűnésével rendezze. A mintegy 70 oldalas salátatörvényben van egy érdekes részlet az 53. oldalon, a javaslat részletes indoklásában. Az újdonság az eddig nem használt, „az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” fogalom. A járvánnyal kapcsolatos jogszabályok, rendeletszövegek eddig „a közbiztonságért felelős miniszter” fogalmat használták ugyanazokon a törvényi helyeken, ahol most az új terminológia szerepel, mint amely május 31-e után lesz érvényes, vagyis a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter felel majd az egészségügyi területért is. 

Gulyás Gergely törvényjavaslata egyszerre került fel a parlament honlapjára Varga Judit igazságügyminiszter 10. alkotmánymódosítást célzó javaslatával.    

Arról már hosszabb ideje pletykálnak, hogy a belügy alá kerülhet az egészségügy az Emberi Erőforrások Minisztériumától, már az elmúlt években is többször Pintér Sándor tárgyalt az ágazatot illető ügyekben. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, még néhány hét, amíg bejelenti az új kormány összetételét.