Egyelőre nem kapnak tartózkodási engedélyt a kimenekített afgánok

Egyelőre nem kapnak tartózkodási engedélyt a kimenekített afgánok

A röszkei tranzitzónába szállították a magyar kormány által kimenekített 96 afgánt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem kapott tartózkodási engedélyt az Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – tudta meg a Belügyminisztériumtól (BM) a Népszava

A Röszkén hatósági karanténban lévő afgán állampolgárok nem lettek automatikusan befogadottak, csak kimenekítettek. Mint azt a lappal a tárca közölte: státuszuk az idegenrendészeti eljárás eredményétől függően személyenként, családonként eltérően alakulhat. Addig is a teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik, azaz: élelmet és szállást kapnak.

A hatóságok nem részletezték, hogy pontosan hol szállásolták el a kimenekítetteket, a BM hétfői közleményében annyit írt, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság „kezelésében álló röszkei objektumba”.

A Népszava szerint ez kizárásos alapon a korábbi tranzitzóna konténertábora lehet. Az Európai Bíróság ítélete nyomán a kormány kénytelen volt a tranzitzónákat bezárni és az ott tartottakat emberibb módon elszállásolni. Ugyanakkor magát a tranzitzónát nem bontották le, továbbra is őrizték az üressé váló konténereket – emlékeztet a lap.