A HÖOK szomorú, mert alig tudnak valamit a pápalátogatás idejére kért kollégiumi helyekről

A HÖOK szomorú, mert alig tudnak valamit a pápalátogatás idejére kért kollégiumi helyekről

Kásler Miklós oktatásért is felelős miniszter (Fotó: Kásler Miklós / Facebook-videó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több kérést is megfogalmazott a kormány felé a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), miután több mint 5000 kollégiumi férőhelyet kérnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) sikeres lebonyolításához. A hallgatói szervezet szerint ráadásul mindez „az évkezdéshez képest szerencsétlenül közeli időpontban″ történik. A pápa látogatását is magában foglaló eseményt szeptember 5. és 12. között rendezik meg hazánkban. 

– Van egyetem, ahol az ezzel kapcsolatos egyeztetést és szervezést már megkezdték, de akadnak olyanok is, ahol – annak ellenére, hogy az egyetemi vezetők számára egy hete tudott volt a tény – sem a hallgatói önkormányzatot, sem a hallgatókat nem tájékoztatták a múlt hét folyamán. Szomorúnak tartjuk, hogy egy ekkora hallgatói létszámot érintő kérdésben a hallgatók tájékoztatása nem szerepel az érintett szereplők prioritásai között – írták. 

Arra is kitértek, hogy a HÖOK delegációja (a HÖOK elnöke és a 4 leginkább érintett budapesti egyetem hallgatói önkormányzati elnöke) találkozott ez ügyben Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral. – Természetesen fontosnak tartjuk az Eucharisztikus Kongresszus sikerességét, de intézményi szinten is mindent meg kell azért tenni, hogy a hallgatóknak a lehető legkevesebb nehézséget okozzunk – szögezték le. 

Így a HÖOK öt kérést fogalmazott meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé:

1. elsőéves hallgatók kollégiumi férőhelyét nem érintheti a bekért kapacitás;
2. nem érintheti továbbá azon hallgatók helyeit, akik a nyár folyamán (és így jelenleg is) a kollégiumban tartózkodnak;
3. az érintett hallgatóknak az egész hónapra nem kell kollégiumi díjat fizetni;
4. a kormány által az intézmények számára fizetett összeget kizárólag kollégiumi fejlesztésre / hallgatói szolgáltatásfejlesztésre lehet felhasználni;
5. azon hallgatók számára, akik emiatt csak később tudnak beköltözni a kollégiumi szobájukba, biztosítani kell az online oktatást, hiányzás nem adható ez idő alatt.

A kollégiumi férőhelyek átadása többek közt a BME hallgatóit érinti, az egyetem hozzávetőlegesen 2000 fő NEK résztvevő számára biztosít szállást, amely a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével a többi kollégiumot érinti.

Egyébként a kongresszus egészségügyi biztosítása miatt szeptember 11-től szeptember 13-ig leáll a Honvédkórház Róbert Károly körúti telephelyén a sürgősségi ellátás, mert a kongresszus egészségügyi biztosításával kapcsolatos feladatokat látják el a rendezvény helyszínén és amennyiben szükséges, a Honvédkórházban.