Egymásnak esett a Jobbik és Ungár Péter

Egymásnak esett a Jobbik és Ungár Péter

Jobbikos zászlók (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik tagságának szétküldött és villámgyorsan a sajtóhoz is eljutott hosszú levélben vádolja a párt elnöksége Ungár Pétert azzal, hogy ő a felelős a párt bomlasztásáért. Az LMP-s politikus sem hagyta ezt szó nélkül és azt javasolta Jakab Péter Jobbik-elnöknek, higgye el, hogy neki is lehet hatása arra pártelnökként, hogy mi történik a pártjával. 

„Az elmúlt napokban sok dolog történt, ami miatt ide-oda kapkodhattátok a fejeteket és nekünk is csak arra volt időnk, hogy az aktuális döntéseket továbbítsuk felétek, most szeretnénk rávilágítani egy, a háttérben zajló folyamatra, ami az elmúlt hónapok képviselői kilépéseire is választ ad majd számotokra” – olvasható abban az időközben nyilvánossá vált levélben, amelyet a Jobbik elnöksége küldött a párttagoknak.

A „sok dolog” vélhetően a párt belháborújára utal. Mint ismert, a Jobbik belső küzdelmei január óta nem csillapodnak, az akkori tisztújító közgyűlésen Jakab Péter lett a pártelnök, és komoly harc dúlt az alelnöki helyekért, amelyeket végül az újdonsült elnök emberei töltöttek be. A feszültség azonban ezt követően sem csökkent, kirúgások, önkéntes távozások, alapszervezetek megszűnése, és tisztogatás tizedelte meg a pártot az elmúlt hónapokban. Kilépett az egyik alapító, Szávay István is, akit a tisztújítás idején a Jakab Péter csapatával szemben más irányt képviselőket erősítette a hírek szerint.

A következő felvonás már májusra datálódik, a Jobbik vezetése visszahívta Sneider Tamást az Országgyűlés alelnöki posztjáról – aki nem volt hajlandó távozni. Vita indult Varga-Damm Andreával is, akinek azt rótták fel, hogy javaslatára szavazta meg a Jobbik frakciója az állami megfigyelőrendszerről szóló fideszes javaslatot. Ezt később hibának neveztek. A konfliktus vége az lett, hogy a héten három képviselő, a visszahívott Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is otthagyta a Jobbik frakcióját. S bár a Jobbik visszakérte a mandátumokat, a képviselők nem adják. Pénteken az is kiderült, Sneider helyére Brenner Kolomant jelölné Jakab Péter.

Ilyen körülmények között született az elnökség levele, amely szerint a pártban vannak olyanok, „akiknek a saját céljai és ambíciói fontosabbak voltak, ezért nemcsak magára hagyták, de folyamatosan bomlasztják is közösségünket”. – Bár csalódottságunkat nem enyhíti, de nem a mi pártunk az egyetlen, ahol egyeseknek saját érdekei előbbre valóak mindennél. Ungár Péter ténykedését az LMP sem nézi jó szemmel – teszik hozzá. És Ungár nevének említése nem véletlen. A Jobbik vezetősége szerint ugyanis ő áll a bomlasztás mögött.

„A NER-ideológus Schmidt Mária milliárdos fiát talán senkinek sem kell bemutatni, ám azt az összefonódást, ami közötte és Szávay Istvánék között kialakult, igen. (...) Ungár Péter több médiafelülettel is rendelkezik. Köztük az azonnali.hu-val, ami az elmúlt napokban meglepően sok cikket hozott le a Jobbik bomlását, megszűnését vizionálva, pártunkat, annak tagjait és átalakulását ekézve, meglehetősen lenéző stílusban.” Hozzáteszik, ugyanez a portál volt az, amely a tisztújítás körül „folyamatosan támadta Jakab Pétert és kihangsúlyozta, hogy Szávay a rendíthetetlen jobboldali konzervatív személy”.

A levél ezt követően stilisztikai elemzésbe bocsátkozik. „Mindezek mellett érdemes megnézni a szintén a tisztújítás után távozó Bencsik János elmúlt hónapokban közzétett Facebook-videóit és összevetni Ungár Péter videóival. A feliratozás, beállítás, szövegdobozok használata kísérteties hasonlóságokat mutatnak. Ráadásul Ungár legújabb beszélgetős műsorában úgy gondolta, hogy Bencsik János az a kiemelkedő közéleti szereplő, akivel elsőként kell leülnie megvitatni a jelenlegi politikai állapotokat.”

Ungár Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

– Őszintén megtisztel, hogy Jakab Péter ekkora jelentőséget tulajdonít nekem, de mint ilyen fontos ember, azt javasolnám neki, hogy bízzon magában, és higgye el, hogy neki is lehet hatása arra pártelnökként, hogy mi történik a Jobbikal – reagált a párt levelére Ungár Péter. – Például valószínűleg kevesebben lépnek ki egy magát nemzetinek tartó párt frakciójából, ha az elnök nem azt kéri számon a miniszterelnökön, hogy miért támogatja a határon túli magyarokat.

– Úgy látjuk, elszabadult az elmebaj – írta a vezetőség levelére reagálva Varga-Damm Andrea. – A Jobbik tagságát azzal traktálják a nagy megmondók, hogy Ungár Péter óhajtana beavatkozni a Jobbik életébe, és mi is azért léptünk ki – fejtette ki. Varga-Damm szerint a párt vezetősége jogellenesen lépett fel, és egyebek mellett „még a Szent Korona eskünk szövegét sem ismerik”. – Úgy gondolják, ha Ungár Pétereznek, a tagságot újra el lehet kábítani – tette hozzá.

„Ungár Péter nem kérte a pártunk vezetőit, hogy szorítsák ki az erős politikusokat a pártból és a parlamentből. (...)  Lassan szerintem a rogáni és Habony-média fejvadászokat fog küldeni a Jobbikhoz, hogy a hazudozó félrevezetőket szerződtessék magukhoz, mert lassan túlszárnyalják a fideszes hazugság-média mélységeit. Idáig jutottunk.”