Egyre duzzad a tankerületi központok adóssága

Egyre duzzad a tankerületi központok adóssága

A Külső-Pesti Tankerületi Központ irodájának bejárata (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt adóssága, ami több mint 300 millió forinttal haladta meg a szeptemberi tartozásaikat – írta meg a Magyar Államkincstár (MÁK) összesítése alapján a Népszava. A központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló listára ezúttal 38 tankerületi központ került fel a 60-ból, összes lejárt tartozásuk pontosan 1603 millió forint volt. A szeptemberre vonatkozó listán még 33 központ szerepelt, 1289 millió forint adóssággal, ami azt jelenti, hogy a tankerületek lejárt tartozásai egy hónap alatt mintegy 20 százalékkal növekedtek.

A Népszava még november elején számolt be arról, hogy 6 tankerületi központhoz korábban költségvetési felügyelők kirendelésére is szükség volt, hogy ellenőrizzék a központok gazdálkodását és kötelezettségvállalásait. A Magyar Államkincstár weboldalán ezeket az adatokat nem frissítették, továbbra is ugyanaz a 6 tankerület szerepel a felsorolásban, annak ellenére is, hogy például a Belső-Pesti Tankerületi Központnak októberben már csak 7 millió forint lejárt tartozása volt. Több tankerületi központ egyébként évek óta tartósan szerepel a MÁK havonta kiadott listáján, szinte folyamatosan adósságokat görgetve maguk előtt. 

A Népszava megkeresésére a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ nem reagált, november elején viszont még azt állították a lap kérdésére, hogy a központoknak nincsenek nagyobb tartozásaik. Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, az állam rendszerint nem ad elegendő pénzt a tankerületi központok energiaszámláira, csak később kapnak valamilyen rezsikompenzációt. Úgy véli, miután a fűtési szezon október közepén elkezdődött, a tankerületek ilyen irányú adósságai még biztosan növekedni fognak. Emellett a PSZ elnöke szerint gyakran az is előfordul, hogy a tankerületi központok a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni, továbbá a nyári beruházások (például felújítások) után is maradhattak kifizetetlen számlák. Totyik Tamás azt is hozzátette, hogy a státusztörvény miatt az ősz folyamán felmondó tanárok végkielégítése és a felmentési időre járó összegek is további kiadásokat okozhattak a tankerületeknek.