Egyre több az 50 év alatti a koronavírus áldozatai között

Egyre több az 50 év alatti a koronavírus áldozatai között

Védőfelszerelést viselő orvos és ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A negyedik hullámban a koronavírus-áldozatok között jelentősen nőtt az 50 év alattiak aránya, míg a 70 év felettieké csökkent – derült ki az RTL Híradó elemzéséből. Az elhunytaknak már 7 százaléka 50 év alatti, míg a járvány első hullámában csupán 3 százalék volt. Az első hullámban az áldozatok 78 százaléka volt 70 év feletti, a negyedik hullámban ez az arány 63 százalék.

Boldogkői Zsolt biológus szerint ennek több oka lehet. Az egyik, hogy a delta variáns jobban fertőzi a fiatalabb korosztályt, a másik pedig, hogy az idősebbek közül jóval többen beadatták a védőoltást, a fiatalabbak tehát kevésbé védettek a vírus ellen. Azt is hangoztatta a szakember, hogy a védőoltások védenek a fertőzéstől is.

– Ha háromszor oltunk, akkor több mint négyszeres védettséget biztosít magával a fertőzéssel szemben a harmadik oltás, tehát a vakcinák védenek a fertőzéstől is – hangsúlyozta Boldogkői.

A csatorna szerette volna megtudni a kórházba kerülők adatait, hány százalékban oltottak, illetve oltatlanok, azonban a Koronavírus Sajtóközpont azt írta, hogy az adatok kiadása akadályozná a járvány megfékezését, mert szerintük ez hamis biztonságérzetet keltene. Így csak az orvosok tapasztalataira lehet hagyatkozni, Zacher Gábor toxikológus az ATV-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, aki a kórházban van.

A magyar kormány tehát továbbra sem közöl fontos járványügyi adatokat, ám eközben Romániában nyilvánosságra hozták, hogy az oltottak közül hányan fertőződtek és haltak meg, erről ITT olvashat bővebben. 

 

Címkék: koronavírus