Egyre több magyar jár Romániába dolgozni és vásárolni

Egyre több magyar jár Romániába dolgozni és vásárolni

Magyar liszt román boltban (Fotó: Pro TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több magyar dolgozik Romániában, és vásárolni, tankolni is mind gyakrabban mennek át a határon – írja az Rtl.hu a román Pro tévé riportja alapján.

A riport szerint a nagyváradi ipari parkban lévő kormányokat összeszerelő üzemben hétről-hétre egyre több magyarországi magyar dolgozik. Köztük van Dóra is, aki mindössze 10 kilométerre lakik a határtól. A férjével dolgoznak Nagyváradon, fejenként több mint 400 ezer forintnak megfelelő összeg a havi fizetésük. Az asszony a tévének azt mondta, hogy jobban keres, és közelebb is van a munkahelye. Ahol laknak, ott egyáltalán nincs munka. A gyár vezetője szerint a közelség és a jobb fizetés mellett a nagyon jó munkakörülmények miatt is járnak át hozzájuk dolgozni a magyarok. Sok cég a bejárást is megoldja a munkatársaknak.

A romániai Bihar megye munkaügyi hivatalának vezetője, Békési Csaba szerint náluk a munkanélküliség alacsonyabb, mint Kelet-Magyarországon, és nem gond a beilleszkedés sem. Egy kolozsvári szakember elmondta, Románia immár fejlettebb, mint a szomszédai, ezért ez egyre inkább tendencia lesz. Hétvégente aztán főként bevásárolni érkeznek a magyarok.

Nagyon gyakran jönnek, panaszkodnak a cukorválságról, és hogy már lisztet sem tudnak venni, és megveszik tőlünk azt a lisztet, amit Magyarországról importáltunk – mesélte a stábnak egy eladónő. A Pro tévé azzal zárta a tudósítását, hogy miután az üzemanyag is olcsóbb Romániában, a magyarok a kocsijukat is a határ román oldalán tankolják meg.

Címkék: Románia, árstop