„El fogjuk érni az ötszázezres részvételt”

„El fogjuk érni az ötszázezres részvételt”

Az ellenzéki előválasztás szavazólapjait tartalmazó urna 2021. szeptember 29-én (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Meglepően sokan vesznek részt az előválasztás második fordulóján, bátran kijelenthető, hogy el fogjuk érni az ötszázezres részvételt – ezt mondta a Magyar Hangnak Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója. Arról is beszélt, hogy nagyon sok sátorból kapják azt az információt, hogy látványosan több fiatal adja le most a szavazatát. Az első fordulóhoz képest bizonyos mértékben nőtt az online voksolók száma is, és érdekes fejlemény, hogy majdnem százezer új szavazót számoltak össze.

Ismert, hogy a második forduló múlt vasárnapi indulásakor ismét nagy erejű támadás érte az ellenzéki előválasztás online rendszerét, a tizenkétmillió lekéréses terhelést az új környezet azonban gyorsabban tudta kezelni, így csupán pár percre lassult le a rendszer. – Még mindig folyamatosak a próbálkozások az előválasztási rendszer meghekkelésére, de mindegyiket sikerül kivédenünk. További vizsgálatot igényel viszont, hogy megállapítsuk, honnan is indulnak ezek a támadások – mondta Hajdú Gergő.

Az első forduló terheléses támadásával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás, a kiberbiztonsági hatóság az aHang több munkatársát is kihallgatta, de még további vizsgálatok várhatók ez ügyben és lehetséges, hogy a mostani támadással kapcsolatban is lesznek kérdések.

Hajdú Gergő beszélt arról is, hogy az előválasztás első fordulójának szavazatai között több érvénytelen is volt, mivel az aktivisták néhány sátorban nem megfelelően végezték el a hitelesítést. Ennek elkerülése érdekében most azt tudják tenni, hogy a szavazásokkal egy időben folyamatosan figyelik, miként alakulnak a QR-kódok, illetve a lakcímkártyák leolvasásai. – Amint érzékeljük, hogy ezek valamelyik sátorban eltérnek, a központi szervezők azonnal felveszik a kapcsolatot az adott helyszínnel és megpróbálják rögtön korrigálni a problémát. Bízom benne, hogy ennek az intézkedésnek köszönhetően arányaiban kevesebb lesz az érvénytelen szavazatok száma most, mint az első fordulóban – közölte.

Mint ismert, a szombatig tartó második fordulóban az ország összes szavazópontján minden szavazásra jogosult személy érvényesen tud voksolni. A választásra jogosultság feltételei nem változtak, most is a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, 2004. április 1-jét megelőzően született, érvényes fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával (vagy régi típusú személyi igazolvánnyal) rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt. A szavazási folyamat hasonló, azaz az értéknyilatkozat kitöltését követően a szavazóbiztosok rögzítik a választó adatait, beolvassák a lakcímkártyát, majd hitelesítik a szavazólapot, mielőtt azt átadnák a választónak.

A keddi 97 ezres rekord részvételhez képest szerdán kevesebben adták le voksukat, de a 86 ezres szám így is a harmadik legmagasabb részvételi arány.