Elárulta a honvédelmi miniszter, hogy miért helikopterrel ment Szilvásváradra

Elárulta a honvédelmi miniszter, hogy miért helikopterrel ment Szilvásváradra

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (középen) egy négylovas hintóról tekinti meg a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot, 2022. július 5-én (Forrás: Szalay-Bobrovniczky Kristóf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kormány azt hangoztatja, hogy magán spórol a legtöbbet, július elején mégis egy ország nézhette végig, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf, frissen kinevezett honvédelmi miniszter és kaszinómilliárdos katonai helikopterrel látogatott el a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságba. Nézhették, ugyanis a miniszter nem csinált titkot a látogatásból: Facebook-oldalán egy rövid videón mutatta be a protokolláris eseményt. 

A Katonai Filmstúdió filmjéből kiderült, hogy Szalay-Bobrovniczky-t kisebb stáb követte, a miniszter pedig négylovas hintón, huszárok kíséretével járta be a ménesgazdaságot. A romantikus zenei aláfestésű videón a miniszter huszárokkal parolázott, lovakat simogatott és méregette a tájat – a felvételből épp csak az nem derült ki, hogy mit keresett Szilvásváradon.

A Magyar Hang közérdekű adatigénylésben kérdezett rá a látogatás okára és körülményeire, megkerestük a honvédelmi tárcát és a ménesgazdaságot is. Így tudtuk meg hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf négyfős stábbal, a Honvéd Huszárság újraalapításának második évfordulója alkalmából tartott ünnepségre érkezett, az eseményre pedig a ménesgazdaság hívta meg a kormánytagot (A látogatás okáról Szalay-Bobrovniczky facebookos fényképalbumában is beszámolt – a szerk.).

Ehhez miért kellett helikopter?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az utazáshoz miért volt szükség a Magyar Honvédség egyik H145M Airbus-helikopterére: a Budapest és Szilvásvárad közötti távolság 157 kilométer és közel két óra közúton – sőt, kékvillogóval a menetidő kevesebb is lehet. Kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya azzal indokolta a helikopteres látogatást, hogy Szalay-Bobrovniczky utána Yacov Hadas-Handelsmant, Izrael budapesti nagykövetét fogadta Honvédelmi Minisztériumban, és időben oda kellett érnie a találkozóra. Ez azonban csak félmagyarázatnak számít, hiszen a Magyar Narancs cikke szerint a miniszter helikoptere már hétfőn, július 4-én is feltűnt Szilvásváradon – a lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő források azt mondták, a hétfői vizit afféle próbalandolás lehetett a ménesgazdaságban.

Nem kívánt törlendő

A Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor közérdekű adatigénylésük azon kérdéseire már nem válaszolt, hogy mennyibe került a helikopter légi útja és az eközben elhasznált üzemanyag. Ez azért is érdekes, mert a tárca gyakran az ilyen kényes kérdéseket azzal tudja le, hogy a „… megnevezett információk (…) a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”. Itt azonban egyszerűen csak eltekintettek a válaszadástól. A Magyar Narancs – melynek hasonló felvetésére szintén nem reagáltak – mindenesetre úgy becsüli, hogy az oda-vissza helikopteres út 600-700 ezer forintba is kerülhet, ha valaki egy magánvállalkozástól rendeli meg a repülést.

A szilvásváradi ménesgazdaságtól úgy tudjuk, hogy a miniszteri látogatás nekik legalábbis nem került plusz költségbe, hiszen az eseményt a már meglévő eszközparkkal biztosították.