Elárulta Karácsony Gergely, mit tart igazságtalannak

Elárulta Karácsony Gergely, mit tart igazságtalannak

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igazságtalannak és tarthatatlannak minősítette Karácsony Gergely főpolgármester a főváros és az állam jelenlegi viszonyát a Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésében.

„Hol van itt az egyenlőség?” – kezdte posztját a főpolgármester, majd úgy folytatta: „kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni: ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan.”

Közölte, januári fizetési előírásuk szerint a fővárosi önkormányzat pénteken önként vállalt feladata keretében 6 milliárd 348 millió forintot átutalt a kormánynak. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg – jegyezte meg Karácsony Gergely. Mint írta, minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátására kap normatívát a kormánytól, és ebből vonják még le a fővárosi önkormányzat által a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót.

„Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban” – írta a főpolgármester. A listából pedig nem véletlenül maradt ki a közösségi közlekedés – tette hozzá –, mivel erre egyetlen fillér támogatás sem érkezik januárban a kormánytól. Érdekességként megemlítette, hogy „a közvilágításra január hóra a kormány által normatívában adott összeg 293 millió forint lenne (de hát ez is csak virtuális, hiszen az elvonások után ez nincsen)”, eközben januárban közvilágításra 1,4 milliárd forintot fizettek csak áramdíjként.

Végül kitért arra, hogy mindazon fejlesztésekre, amivel eddig oly büszkén kampányoltak Budapesten, és azokra is, ami a város forgalmát alapvetően meghatározó agglomerációs fejlesztésekre vonatkozik, az illetékes miniszter azt írja: „lezárni, nem, soha”. Ezzel Karácsony arra célzott, hogy a Telexnél landolt dokumentum tanúsága szerint Lázár János számos budapesti fejlesztést leállított, s volt, amelyiket „Soha! Nem!” megjegyzéssel húzta le a fejlesztési listáról. 

– Innen kell továbblépnünk, ezt kell meghaladnunk Budapesten – zárta bejegyzését a főpolgármester.