Életveszélyes a Balaton jegére merészkedni

Életveszélyes a Balaton jegére merészkedni

Jég a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni – figyelmeztetett a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján csütörtökön.

Azt írták: a tó parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult jég 3-7 centiméter vastagságú, bizonytalan szerkezetű, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. Nem várható, hogy a Balaton befagy a következő napokban, sőt olvadás kezdődhet szombattól, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból – jegyezték meg.

A somogyi rendőrség hangsúlyozta: szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. „Gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert” – közölték.

Kitértek arra is, hogy jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, a jeges ruházatától megszabadítva fokozatosan kell felmelegíteni, és orvosi ellátásban kell részesíteni. 

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni: éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével – kikötőkben és veszteglőhelyeken, valamint folyóvizeken és azok mellékágain. Közleményükben jelezték, hogy a rendőrök fokozottan ellenőrzik a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

A szabályszegőket rajtuk kívül a közterület-felügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv ügyintézői is figyelmeztethetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják. 

(MTI)

Címkék: Balaton, jég, olvadás

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.