Elhunyt Gerő András történész

Elhunyt Gerő András történész

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt Gerő András történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professor emeritusa – adta hírül a Telex

Gerő András 1952-ben született, 1977-ben az ELTE bölcsészkarán szerzett történelem-szociológia szakos diplomát, azóta oktatott.

1995-ben habilitált, ezután egészen 2017-ig vezette az ELTE BTK Gazdaság- és Társadalomtörténeti tanszékét. Ezzel párhuzamosan 1991-től huszonkilenc éven át volt a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora. Vendégelőadóként oktatott Amerikában, a Pennsylvaniai Egyetemenen és a Columbia Egyetemen is.

Fő kutatási területe az Osztrák-Magyar Monarchia kora, a polgárosodás, a szimbolikus politika, Budapest története és a modern zsidó identitástörténet volt, több mint 70 könyve jelent meg, közülük jó néhány angolul és németül is.

Gerő András 2003-ban alapította meg a Habsburg Történeti Intézetet, aminek haláláig az igazgatója volt. 2006-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia doktora és ugyanebben az évben Budapestért díjat is kapott, 2008-ban pedig megkapta a Széchenyi-díjat. 2017-ben a Habsburg-Lotaringiai-ház európai Rendjének tiszteletbeli lovagja lett.