Elhunyt Mangel Gyöngyi

Elhunyt Mangel Gyöngyi

Mangel Gyöngyi környezetvédelmi újságíró (Mangel Gyöngyi Facebook-odala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány nappal 73. születésnapja előtt elhunyt Mangel Gyöngyi, lapunk külsős szerzője. A hírt Schiffer András osztotta meg Facebook-bejegyzésében.

A poszt emlékeztet, Mangel Gyöngyi biológusként dolgozott a budapesti sugárbiológiai intézetben, amikor bekövetkezett a csernobili katasztrófa. Talán ez, a nyilvánosságot megkerülve fenyegető emberi felelőtlenség élménye indíthatta el azon az úton, ami a rendszerváltás hajnalán az ellenzéki szakszervezetbe, a TDDSZ-be, illetve a Magyarországi Zöld Pártba, majd pedig az ökológiai felvilágosítás és tényfeltárás missziójához vezette.

Eleinte folyóiratokba írt: a korabeli zöld-, alternatív mozgalmakban legendás Harmadik Partban és az Ökoban jelentek meg munkái.

Később az újságírás, szerkesztés teljesen kitöltötte az életét: Magyar Rádió, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, Magyar Hang.

Aktivistaként is, újságíróként is egyaránt jellemezte a jóság, az alaposság és az ügy, a teremtett világ védelmének szolgálata. Gyöngyi elkötelezettsége a magyar zöld gondolkodásnak abból a konzervatív hagyományából eredt, amit György Lajos (Piros) és Karátson Gábor is képviselt.

„Most utánuk ment. Maradt utána számtalan írás, legalább annyi figyelmeztetés az életvilágunkat fenyegető veszedelmekre és temérdek feltett kérdés, melyekre soha nem érkezett válasz. Nyugodj békében!” – olvasható a bejegyzés záró soraiban.