Elismerte a rendőrség: meghalt egy ukrán menekült Magyarországon

Elismerte a rendőrség: meghalt egy ukrán menekült Magyarországon

Menekültek a csengersimai határátkelőhelyen (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délután román sajtóértesülések nyomán megírtuk: a magyar hatóságok órákon át nem engedtek be Magyarország területére egy ukrán menekültekkel teli autóbuszt arra hivatkozva, hogy három gyermeknek nem volt biometrikus útlevele. A Pete–Csengersima határátkelőhelyen hét órát várakoztatott autóbusz egyik utasa, egy 62 éves nő meghalt – a román televízió értesülései szerint valószínűleg a kimerültség miatt.

Egy román portál, a presasm.ro oldalára felkerült videó szerint már Magyarország területén halt meg az ukrajnai menekülteket szállító autóbusz utasa. A három perces videón azt látni, amint a készenléti rendőrök zsebredugott kézzel nézik, ahogy a fehér védőruhás mentősök egy hordágyon fekvő beteget próbálnak betenni a magyar mentőautóba egy autóbuszmegállóban. A mentősök feltűnően hosszan próbálkoznak a hordággyal, és a videó végén jól kivehető az esetkocsi rendszáma is.

A PresaSm információi szerint az összesen 61 menekültért román rendszámú autóbusz(ok) ment(ek) Ukrajnába. Máramarosszigetnél léptek be Romániába péntek éjjel, aztán sok órát várakoztak a román-magyar határon. A tanúk szerint a nő akkor kapott szívinfarktust – írja a román portál –, amikor a magyar hatóságok arról értesítették az utasokat, hogy a megfelelő dokumentumok hiánya miatt a menekülteket egy speciális központba fogják szállítani, amíg a személyazonosságuk tisztázódik.

Vasárnap este nyolc után pár perccel megérkezett az ORFK válasza is lapunknak. Ebben azt írják: „A később elhunyt 61 éves ukrán állampolgárságú nő Csengersima Közúti Határátkelőhelyen lépett – menyével és további 33 utassal – Magyarország területére 2022. március 5-én 3 óra 40 perckor egy román honosságú autóbusz utasaként. A halálesetet közvetlenül megelőző rosszulléte nem autóbuszon, hanem közterületen, a határátkelőhelytől 62 kilométer távolságban Aranyosapátiban történt 7 óra 57 perckor (az eltelt idő 4 óra 17 perc). Újraélesztését a mentőszolgálat egyidejű értesítésével két rendőr kezdte meg, majd azt folytatta a kiérkező mentőegység. A hölgy kórházba szállítása közben vesztette életét 9 óra 22 perckor. Halálának okaként elsődlegesen epilepsziás görcs következtében légzésleállást jelöltek meg.

A biometrikus útlevél esetleges hiányával kapcsolatban megjegyezzük, hogy az a határátlépés gördülékenységét nem befolyásolhatta, hiszen a problémás vagy hiányos okmányokkal kapcsolatos ügyintézés nem a határátkelőhelyeken, hanem a gyűjtőpontokon történik.”

A rendőrségi tájékoztatóból nem derül ki (pedig rákérdeztünk), hogy a rendőrség állította-e meg mélységi ellenőrzésre az autóbuszt. A határátlépésről eltelt idő, vagyis a 4 óra 17 perc viszont nem csak 62 kilométer megtételére elegendő egy autóbusznak sem, így valószínűsíthető az ellenőrzés – a rendőrségi közlemény is arról ír, hogy a nő nem a buszon, hanem közterületen lett rosszul.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!