Elítéltek egy orvost, aki ellenőrizetlen anyagot injekciózott páciensébe

Elítéltek egy orvost, aki ellenőrizetlen anyagot injekciózott páciensébe

Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Maradandó fogyatékosságot okozó tiltott beavatkozás miatt ítéltek el egy debreceni orvost és feleségét, miután a férfi ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott páciense nemi szervébe – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője szombaton az MTI-t.

A férfi az 1990-es évek elején szerzett orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen. Később nyilvántartásba vették és háziorvosként dolgozhatott volna, de nem rendelkezik egészségügyi tevékenység ellátására jogosító működési engedéllyel, orvosi rendelőt nem üzemeltetett. 2017 nyarától egy egészségügyi cég vezető orvosaként dolgozott. Az ügy másodrendű vádlottja a felesége, aki egészségügyi végzettséggel nem rendelkezett soha.

A nő a sértettel évek óta bizalmas, baráti viszonyt ápolt, és 2016-ban a férfi szerelmi válságból adódó lelki elesettségét kihasználva felhívta a figyelmét egy előnyösnek mondott egészségügyi beavatkozásra, amelyet a párja végez. Az orvos azt mondta, Németországban olyan klinikán dolgozik, ahol az ilyen eljárások rutinszerűek, és felajánlotta, hogy 300 ezer forintért a sértetten is elvégzi a beavatkozást.

A doktor ezután 2016 novemberében a lakásán két alkalommal ellenőrizetlen forrásból származó anyagot injekciózott a sértett nemi szervének bőre alá. Ezután elmulasztotta rögzíteni a férfi hasfalához a kezelt testtájékot, amivel ugyancsak hozzájárult a későbbi szövődmények kialakulásához. A páciensnek egészségügyi panaszai, fájdalmai lettek, ezért felkeresett több urológust, akik a kialakult közvetlen egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel plasztikai helyreállító műtéteket javasoltak. A sértett pszichés állapotát a tiltott beavatkozás következtében kialakult maradandó fogyatékosság negatívan befolyásolta.

A Debreceni Törvényszék szóvivőjének tájékoztatása szerint a járásbíróság már az előkészítő ülésen hirdetett ítéletet. Az elsőrendű, büntetett előéletű vádlottat foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette és társtettesként elkövetett csalás vétsége miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat – bűnsegédként – foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette, valamint csalás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A bíróság megállapította, hogy a beavatkozás orvosilag tiltott, szakmailag nem indokolható, így az elsőrendű vádlott orvosként, foglalkozását gyakorolva szándékos szakmai szabályszegést követett el. A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős.

(MTI)