Elkezdődött a DK K. Endre kegyelmi ügyében indított pere​​​​​​​

Elkezdődött a DK K. Endre kegyelmi ügyében indított pere​​​​​​​

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője (Fotó: DK Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) pert indított, hogy megismerhesse a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének adott kegyelem indokait – jelentette be Kálmán Olga, a párt frakciószóvivője egy pénteki, online sajtótájékoztatón.

Kálmán Olga elmondta, korábban közérdekű adatigénylést nyújtottak be az Igazságügyi Minisztériumnak, mert „szerettük volna megtudni, hogy milyen érvek és indokok alapján adtak kegyelmet egy pedofil bűnsegédjének, K. Endrének”. A tárca „megtagadta” az információ kiadását, ezért fordultak a bírósághoz. Az ügy első fokú tárgyalását pénteken tartották a Fővárosi Törvényszéken, az ítélethirdetés körülbelül két hét múlva várható. 

A tárgyaláson a minisztérium jogászai a szokásos módon érveltek: azért nem tudhatjuk meg, miért adott kegyelmet K. Endrének a korábbi igazságügyi miniszter és a volt köztársasági elnök, „mert ezek bűnügyi személyes adatok, amelyeket mi nem ismerhetünk meg” – tette hozzá az ellenzéki politikus. – Azt is szeretnénk tudni, hogy mivel érdemelte ki K. Endre a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter kegyelmét, illetve ki volt az, aki legfőképpen támogatta ezt a kegyelmet – fogalmazott Kálmán Olga.