Elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Sümegi polgármesteri hivatal (Forrás: sumeg.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pécsi Járásbíróság elkobozta a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztinának hamis érettségi bizonyítványát – értesült a Magyar Hang.

A hatezres kisváros ellenzéki vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) tett feljelentést korábban közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. A Magyar Narancs nemrég arról írt, hogy a rendőrség még tavaly foglalta le egy házkutatás során Szabó Krisztina – aki a város fideszes polgármesterének, Végh Lászlónak az élettársa – érettségi bizonyítványát. A gyanú szerint ugyanis 2011-ben, majd 2018-ban is jelentkezett egyetemi képzésre, ám ezekhez hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be. 

A nyomozás idén február 17-én lezárult, és minden kétséget kizáróan megállapította, hogy az érettségi bizonyítvány valóban hamis.

A lap szerint mindezek ellenére két héttel később, március 2-án, mint a sümegi kistérség vezetője, Végh László 861 ezer forintról több mint 1,6 millió forintra emelte meg élettársa fizetését. (Emellett a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetésért további közel 400 ezer forintot kap, így fizetése meghaladja a 2 millió forintot.) Ezt a járványhelyzeti intézkedések miatt, egyeztetések nélkül, egy személyben tehette meg az élettárs-polgármester.

Az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült, jogászok szerint azonban, ha az érettségi bizonyítvány hamis, akkor érvénytelennek kell majd tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is. Vagyis érvénytelenek lehetnek Szabó egyetemi diplomái, amikkel munkahelyeket töltött be, ahol éveken át vett fel fizetést.

Végh László egyébként április 8-i videójában a rendőrségi vizsgálat megállapításait részben tagadta, részben hamisnak mondta, majd levonta a következtetését, hogy szerinte fake newsról van szó.

Az érettségi elkobzásáról néhány napja hozott végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban a kézbesítést követő naptól számított nyolc napon belül tárgyalást lehet kérni. A Pécsi Járásbíróság lapunkat arról tájékoztatta, hogy a végzést a napokban kézbesítik az érintetteknek, így egyelőre nem tudni, hogy kérik-e a tárgyalás megtartását.

Lapunk megkereste a polgármesteri hivatalt is, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Címkék: Érettségi, Sümeg