Ellehetetlenülhet a gyerekvédelem

Ellehetetlenülhet a gyerekvédelem

A bicskei gyermekotthon. Minden innen indult. (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alkalmazottak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló már biztosan távozik a gyermekvédelemből. 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a fenntartásukban lévő intézményekben 4 241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését, 71 főnél pedig nem járt még le a határidő, vagyis, a távozók száma emelkedhet. A főigazgatóság arról is tájékoztatott, hogy 3 905-en járultak hozzá a vizsgálathoz, és jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata és kifogástalan életvitel-ellenőrzése van folyamatban. Hozzátette azt is: csoportok megszüntetését, lakásotthonok bezárását nem tervezik, bár a fővárosban egy 10, illetve egy 12 fős gyermekotthoni csoportot átszerveztek, és további egy 10 fős csoport átszervezése is várható a fővárosi intézményekben. Tiszakürtön, illetve Bakonyszentkirályon pedig biztosan nem tudják biztosítani a gyerekek ellátását, így Tiszakürtről 12 gyermek távozik, az egyik bakonyszentkirályi lakásotthonból pedig 9 gyereket helyeztek át szintén Bakonyoszlopra.

Kiderült a Népszavának küldött tájékoztatóból az is, hogy a 151 gyermeket ellátó budapesti Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának munkaviszonya augusztus 21-én azonnali hatállyal megszűnt, „mert a kifogástalan életvitel ellenőrzést ellehetetlenítette” azzal, hogy az ellenőrzés alapjául szolgáló adatlapot nem írta alá. De nem ő az egyetlen távozó, további 20 főnek, a munkavállalók 19 százalékának (azaz minden ötödik dolgozónak) szűnt meg eddig a munkaviszonya közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt. A főigazgatóság megjegyezte: „a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekek ellátásáról, az intézmény zavartalan működéséről minden körülmények között gondoskodik”. 

A lapnak nyilatkozott a távozók egyike, Nagy Balázs, aki azt mondta, hogy megcsinálta az előírt anti-pedofil vizsgálatot, így papírja van róla, hogy nem pedofil. „Olyan kérdést kaptam 47 évesen, kétgyerekes családapaként, hogy volt-e pedofil kapcsolatom, és normális-e a szexuális életem, vagy esetleg fellehető benne deviancia. Na, ebből én nem kérek. Így én már nem töltöttem ki a kifogástalan életvitel ellenőrzését célzó adatlapot, amivel olyan embereket is vegzálnak, akik 250-280 ezer forintért dolgoznak teljes felelősséggel 8-12 gyerekkel” – mondta. 

Emlékeztetőül: a parlament júniusban fogadta el a kormánypártok kegyelmi botrányhoz kapcsolódó gyermekvédelmi törvénycsomagját. Ebben szerepel elvárásként a dolgozók kifogástalan életvitele. Egy kérdőíven arra kell választ adni minden, a gyermekvédelemben dolgozónak, hogy kivel él együtt és mióta; milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van; melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel. A vele egy háztartásban élő felnőttnek is vállalnia kell, hogy életvitelét bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”. Aki nem tölti ki az adatlapot, elbocsátják.

Címkék: pedofil, gyerekvédelem