Svájci indexálást és átlátható nyugdíjrendszert ígér az ellenzék, a 13. havit is megtartanák

Svájci indexálást és átlátható nyugdíjrendszert ígér az ellenzék, a 13. havit is megtartanák

Korózs Lajos és Szakács Árpád, az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltjei a 2022. január 2-án tartott sajtótájékoztatón. (Fotó: az MSZP Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idősek és a nyugdíjasok védelmének közös ellenzéki programjáról számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás. 

Elsőként a DK-tól Szakács László országgyűlési képviselő szólalt fel, aki arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 12 évben Orbán Viktor mindig csak a választások közeledtével gondolt a nyugdíjasokra, miközben sokkal kevesebbet költött rájuk, mint az európai uniós átlag. A tavalyi év végi „pánikosztogatás” előtt pedig el lehetett mondani, hogy 1 millió 200 ezer nyugdíjas kevesebb mint 130 ezer forintból gazdálkodott egy hónapban.

– A nyugdíjasok is láthatják azt az átlátszó politikát, amit Orbán Viktor folytat, hiszen az elmúlt tíz évben a svájci indexálás eltörlésével mintegy 1,2 millió forintot vett el minden nyugdíjastól a kormány – tette hozzá az egységes ellenzék képviselőjelöltje.

Az egyesült ellenzék a választási osztogatások helyett kiszámítható, hosszú távon előnyös és három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási és nyugdíjszámítási rendszert fog megalkotni – fejtegette Szakács, majd hozzátette: a kormányváltás után be akarják bizonyítani, Orbán Viktor egy évtizedes tévedése az, hogy a nyugdíjasok megélhetése, jóléte a miniszterelnök hatalmi érdekének és kénye-kedvének függvénye.

Úgy gondolják, mindenkinek jár tisztességes nyugdíj a tisztességesen ledolgozott évek után, ezért a választások megnyerése esetén több intézkedést is bevezetnek a nyugdíjak értékállósága és kiszámíthatósága érdekében. Az új nyugdíjrendszernek nagyobb beleszólást kell engednie az aktívak számára is, látniuk kell a számokat, amelyek alapján döntéseket hozhatnak, ezért átláthatóvá teszik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásokat – fogalmazott a képviselő. 

Rugalmas nyugdíjba vonulást vezetnek be, csökkentés nélkül megtartják a Nők 40 kedvezményes öregségi nyugdíj rendszerét valamint a 13. havi nyugdíj kifizetését. 

A politikus szót ejtett a rokkantnyugdíjasok helyzetéről, igazságot ígért nekik is.

Korózs Lajos szocialista képviselő a problémák közül kiemelte, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer merev, az öregkori ellátások nagyon elszakadtak a bérektől és nagymértékben polarizálódtak. A maga részéről tragédiának és az évszázad átverésének tartja az Orbánék által több mint tíz éve alkalmazott pusztán inflációkövető nyugdíjemelést. – Ebben a rendszerben a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz – szögezte le.

– Aki ledolgozott egy életet, az időskorában nem nyomoroghat – mondta, majd hangsúlyozta, hogy társadalombiztosítás alapú nyugdíjrendszert szeretnének működtetni, amelyben a nyugdíjasok nem pusztán egy tételt jelentenek az ország költségvetésében. Korózs azt is kijelentette, szeretnék elérni azt, hogy az átlagnyugdíj elérje legalább a nettó minimálbér 50 százalékát (Kérdés, mire gondolhatott itt a képviselő, hiszen idén a családi kedvezmények nélkül számolt nettó mininálbér 133 ezer forint, amelynek a fele 66 500 forint, miközben januárban az átlagnyugdíj meghaladja a 160 ezer forintot. – a szerk.). Időközben megjelent a képviselő pontosítása: eszerint azt ígérik, hogy jelentősen megemelnék a teljes jogú öregségi nyugdíj minimumát (jelenleg havi 28 500 forint), és az a cél, hogy ez elérje a nettó minimálbér 50 százalékát. 

Azt is szorgalmazzák, hogy a töredékévek is beszámítsanak a nyugdíjba, a jelenlegi számítási rendszerben ugyanis hónapokat veszíthetnek el egyesek a ledolgozott időből. 

A nagyon alacsony nyugdíjat kapók számára olyan korrekciós programot indítanának el, amellyel minden szűkölködőt fel tudnak zárkóztatni. Szakácshoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy évi több százezer forintot vesznek ki a nyugdíjasok zsebéből azzal, hogy a kormány ragaszkodik az inflációkövető nyugdíjemeléshez. Mint hozzátette, a gazdaság bővüléséből is részesülniük kell a nyugdíjasoknak, ezért visszavezetnék a svájci indexálás rendszerét, amely fele-fele arányban venné figyelembe az inflációt és a nettó keresetek alakulását a nyugdíjak emelésekor. 

– A nyugdíjasok társadalma nem teher hanem érték a társadalom számára – mondta, majd végezetül méltóságot és kiszámíthatóságot ígért szegénység és kiszolgáltatottság helyett.

 

 

 

 

 

Mint arról többször írtunk, a választások előtt idén is valóságos pénzeső zúdul a nyugdíjasokra. Februárban jön a teljes 13. havi nyugdíj, a magasabb várható infláció miatt pedig már januártól 5 százalékkal emeli a kormány a nyugdíjakat. 

2022-ben további extrapénzre van kilátás: novemberben érkezhet nyugdíjprémium, ez ugyanis 3,5 százalék feletti GDP-növekedésnél jár, és Varga Mihály pénzügyminiszter szerint idén is 5 százalék felett lehet a gazdasági növekedés. A 13. havi nyugdíjjal és az öt százalékos növekedést feltételező nyugdíjprémiummal egy átlagnyugdíjas több mint 195 ezer forint plusz pénzre számíthat 2022-ben – számolta ki a 24.hu.