Előre hozza a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremelését

Előre hozza a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremelését

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 1. helyett jövő július 1-től kapnak 8 százalékos béremelést az egészségügyi szakdolgozók és védőnők, egyúttal az alapellátásban foglalkoztatott védőnőkre is kiterjesztik „az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok” hatályát – olvasható egy hétfő este kiadott kormányhatározatban, amelyet a Hvg.hu vett észre.

A döntés a következő évekre is vonatkozik: ugyanezek a szakdolgozók és védőnők 2020. január 1-jétől 14 százalékos, 2020. november 1-jétől 20 százalékos, 2022. január 1-jétől pedig 30 százalékos „bér-, illetve illetménynövelésre” számíthatnak.

Az állam nem foglalkozik az egészségügyi szakdolgozók gondjaival – összeomolhat a rendszer | Magyar Hang

Tizennégy hónap – átlagosan ennyi idő alatt teljesítendő munkát végez el egyetlen év alatt egy egészségügyi szakdolgozó. A helyzet már most is kritikus, és sajnos az is látható, hogy javulásra nincs, összeomlásra azonban egyre több esély van, ráadásul néhány éven belül.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy az egészségügyi szakdolgozók bérhelyzete siralmas, hiszen a legtöbben a garantált bérminimumot, jelenleg bruttó 180 500, nettó 120 ezer forintot visznek haza. 

Más területen is emelkednek a bérek: a fogvatartottak havidíja az idei 42 500 forintról 46 000 forintra ugrik jövőre.