„Először a pártok, utána bárki lehet a célkeresztben” – az ÁSZ előtt tüntettek

„Először a pártok, utána bárki lehet a célkeresztben” – az ÁSZ előtt tüntettek

Fidesz pártszékház feliratú matricák az Állami Számvevőszék ajtaján 2019. február 10-én (Fotó: Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

Élő közvetítésünket itt nézheti:

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés az Állami Számvevőszéknél

Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert bazárban tartott évértékelője után összellenzéki tüntetés kezdődött Értékelni jöttünk címmel a budai Várban vasárnap délután, majd a demonstrálók az Állami Számvevőszékhez indultak.

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója a tüntetés moderátora. Elmondta, hogy a tüntetés második felében az Állami Számvevőszék elé vonulnak, hogy a „még meg nem büntetett ellenzéki pártok szolidaritásukat fejezhessék ki a többiek felé.

– Pontosan olyan lett Orbán Viktor, mint a régi helytartótanács, „sápadt vala és reszketni méltóztatik” – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a fekete kordonra utalva, amelyet a Várkert bazár elé húztak fel.

Orbán Viktor családvédelmi akcióterve kapcsán azt mondta, hogy a magyar családok már döntöttek, a távozás mellett.

Lukácsi Katalin bejelentette, hogy aki füstgyertyát használ, azt a rendőrség eljárás alá fogja vonni.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés a Várban

– A Fidesz választási csalásra készül, Magyarországon a jogállam meghalt – mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Mindezt az ÁSZ-bírság kapcsán mondta, mivel így nem tud az ellenzék kampányolni, mivel nincs pénze. – Ébredj magyar, mert a Fidesz legfőbb szövetségese a közöny.

Közben valaki felmászott a Lánchíd pilonjára, ezért tűzoltókat hívtak, hogy leszedjék. Nem tudni, hogy tüntető-e az illető – jelentette tudósítónk. Nem sokkal később lehozták.

Májusban mondjunk nemet a Fideszre – kérte Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője. Szerinte Orbán Viktor rájött, hogy a rabszolgatörvénnyel szembefordult a magyar dolgozókkal, a migránsozással pedig nem tudja megnyerni az EP-választást. A családi akcióterv kevés és megkésett – mondta.

– Kérdés, hogy kinek értékel Orbán? A talpnyalóinak! A nép itt van, körülöttünk. Milyen miniszterelnök az olyan, aki nem tud évet értékelni a népének, mert nincs bátorsága hozzá? – tette fel a kérdést az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó.

Bősz Anett (Liberálisok) arról beszélt, hogy hitet kell önteni a milliókba, akiktől Orbán eltagadta a jogokat.

Orbán buta országot akar, lebutított alattvalókkal. Elűzik az egyetemeket, és magánegyetemen képeztetik a saját sleppjük gyermekeit – mondta Szél Bernadett. Hozzátette: az MTA-t a Legnagyobb Magyar alapította, és a Legkisebb Magyar akarja sírba tenni.

„Először a pártok, utána bárki lehet a célkeresztben”

Fél hat körül elindultak a tüntetők az Állami Számvevőszék épülete felé. Előtte még készítettek egy mobiltelefonos képet.

A tüntetők hat órakor értek a Lánchídhoz, fél hét előtt pedig megérkeztek az ÁSZ-székházhoz. Zúgott a „Viktátor!” Út közben a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt egy percre megálltak, néma csendben.

Tüntetők a Budai Várban (Fotó: Katona Mariann)

Nyilvánvalóan pártérdeket teljesítenek ebben az épületben – mondta Lukácsi Katalin az ÁSZ-székház előtt.

Először a pártok, utána bárki lehet a célkeresztben, aki szembemegy ezzel a rendszerrel – mondta Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Ha betiltják a pártjainkat, akkor sem fogunk meghátrálni, mert nekünk van igazunk – mondta Kunhalmi Ágnes. Szerinte az ellenzék nem tehet mást, mint hogy fokozza az ellenállást. És szolidárisnak kell lenni minden ellenzéki pártnak és képviselőnek – tette hozzá. Újra kiállt a közös EP-lista mellett, mert „különben el fognak taposni bennünket”.

Az ÁSZ odáig silányult, hogy egyszerű politikai fegyver lett Orbán Viktor kezében, ezért vagyunk itt az utcán – mondta Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje. „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – így zárta beszédét.

Tüntetők az Állami Számvevőszék épülete előtt (Fotó: Katona Mariann)

Az ÁSZ nem független állami intézmény, a kormány pedig a saját állampolgárai ellen dolgozik – mondta Nemes Balázs, a Momentum szóvivője.

Demeter Márta, az LMP társelnöke a miniszterelnök március 15-i beszédére emlékeztetett. Szerinte a választások megnyerése óta semmi mást nem csinálnak, mint elégtételt vesznek. Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni tevékenységére utalva arról beszélt, hogy a rezsim, amely ilyet tesz, retteg, sokkal gyengébb, mint amilyennek mutatja magát. Emlékeztetett arra, hogy a kamupártoktól 8000 forintot hajtottak be, közben a valódi tevékenységet végző ellenzéki pártoktól százmilliókat követelnek. „Elég volt a blöffkormányzásból, a ti segítségetekkel lebontjuk ezt a rezsimet” – zárta beszédét.

A Fidesz ki akarja véreztetni az ellenzéki pártokat, és minden létező eszközt bevetnek, hogy a kialakult ellenállást megpróbálják elfojtani – mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. „A mi gerincünket nem lehet eltörni” – fogalmazott.

Ránk küldik az ügyészséget és az NAV-ot, hogy fenyegessenek minket. De nem hagyjuk magunkat. Azért csinálják, hogy ne szóljunk a munkásokért, a tanárokért, a fiatalokért és a nyomorgókért, a magyarországi cigányokért – mondta Arató Gergely (DK).

A tüntetés végén „Fidesz pártszékház” feliratú matricákat ragasztottak az országgyűlési képviselők az ÁSZ ajtajára.

Orbán Viktor 1999 óta tart minden évben évértékelőt, amolyan iránymutató beszédet táborának és kormányának. Ilyen szintű elzárkózásra, mint most, korábban még nem volt példa – igaz, a társadalmi aktivizmus is régen volt ilyen mértékű a regnáló hatalommal szemben.

Orbán Viktor víziója: a szegénység teljes felszámolása - évértékelés a fekete lepel mögött | Magyar Hang

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt, újabb kétharmaddal nyertünk, a gazdasági is sikeres volt - ezzel kezdte beszédét Orbán Viktor.

Blokád és tüntetés

A Lánchidat reggel tüntetők zárták le, kettő órakor mintegy száz tüntető indult oda a Hősök terétől.

Tüntetők a Lánchídon 2019. február 10-én (Fotó: Katona Mariann)

Fél négykor tudósítónk beszámolója szerint rendőrök és kordonok álltak a Sándor-palota és a karmelita kolostor körül, tüntetők viszont még érkeztek a helyszínre.

Rendőrök és kordonok a karmelita kolostor előtt 2019. február 10-én (Fotó: Katona Mariann)