Előválasztás a Hegyvidéken: így rendeznék a konfliktust a Momentummal Visi Piroskáék

Előválasztás a Hegyvidéken: így rendeznék a konfliktust a Momentummal Visi Piroskáék

Visi Piroska (Fotó: Visi Piroska / Facebook)

Fotó:

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adatvédelmi aggályok, majd rágalmazás vádja zavarta meg a lassan már egy hete, egészen most vasárnapig tartó előválasztást a Hegyvidéken. A megmérettetésen három ellenzéki politikus indul: a civil Visi Piroska, a momentumos Farkas Csaba és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, Kovács Gergely. Visi Piroska szerint a Momentum a mozgósításhoz olyan adatokat használ, amelyeket nem szabadna, a párt szerint viszont ez rágalom, és jogi lépéseket tesznek. De mi is történt?

– Hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy a Momentum telefonos és SMS-kampányokon keresztül NÉV szerint olyanokat keres fel, akik soha semmilyen Momentumos adatbázisra nem iratkoztak fel. Egy közös van ezekben a jelzésekben: minden érintett részt vett a 2021-es ellenzéki előválasztáson, vagy azt követően jelentkezett segítőnek a közös ellenzéki kampányba, aminek az adatbázisát a pártoknak már törölnie kellett – volna – erről írt közösségi oldalán Visi Piroska csütörtökön. Azt is jelezte, egy ilyen levelet kapott a fia is a minap, aki szintén nem volt feliratkozva soha semmilyen momentumos adatbázisra. – Farkas Csaba minden bizonnyal szabálytalan eszközei miatt az eredmények már mindenképpen torzulnak – tette hozzá. Visi erről szóló posztját Kovács Gergely is megosztotta, és egy kommentben azt üzente a momentumosoknak, „lehet dolgozni kellett volna a kerületben meg nem idehozni kampányolni egy még csak nem is itt lakó embert, és akkor nem kellene ilyen eszközökkel élnetek”.

Az adatvédelmi aggállyal kapcsolatban a Momentum válasza se maradt el. Farkas Csaba úgy reagált rá: bizonyítékokkal, tényszerűen tudják alátámasztani azt, hogy Visi fia majdnem 10 petíciójukat is aláírta, „így ez csak vádaskodás, rágalmazás”. – Ha ezt a bizonyítékot a fiad is meg szeretné ismerni, írjon az adatvedelem [at] momentum [dot] hu email címre és tájékoztatjuk, nagyon szívesen. Én bíztam benne, hogy ez a kampány Hegyvidékhez és annak lakóihoz méltó módon nem lesz mocskos, nem lesz hazugságoktól hemzsegő. Bíztam abban, ahogy azt az előválasztási szerződésben aláírtuk, negatív kampánytól mentes lesz. Sajnálattal láttam ma, hogy ehhez se te, se Kovács Gergő nem tartottátok magatokat. Én betartom – tette hozzá.

Vadász Gábor, a Momentum hegyvidéki önkormányzati képviselője pedig nyílt levélben tájékoztatta Visi Piroskát, hogy rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz ellene a párt. – Érdekes körülménye a dolgoknak, hogy te automatikus hívásokkal hívod a kerület lakóit – hozzánk számos panasz érkezett erre a napokban, például a saját édesanyámtól is (!) – de ezt eddig nem tettük közzé – üzente Vadász Visinek. Utóbbi megjegyzésre az érintett úgy reagált, ők is igyekeznek telefonon kampányolni, azonban egy teljesen legális formában, piaci szolgáltatást igénybe véve. – A lebonyolító cég nyilvános, a tudakozón elérhető adatbázisból dolgozik, az üzenet végén pedig a szükséges GDPR-nak megfelelő adatvédelmi nyilatkozat is elhangzik. Ezzel szemben a Momentum jelöltjének kampánycsapata élő szóban, mindenféle adatvédelmi nyilatkozat nélkül a 2021-es előválasztáson részevettek adatait használja célzott módon. Ezért kérjük tőlük, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal – tette hozzá. Visi egy másik kommentben arra is kitért, miután a Momentum petíciói célhoz kötött petíciók, nem használhatták volna a fia adait más célra.

Hogyan tovább?

Lapunk megkeresésére Visi Piroska stábja azt közölte, az érintett a jogi képviselőjét kérte fel arra, hogy jövő héten keresse meg a Momentumot, Hajnal Miklóst (aki a Momentum választókerületi parlamenti képviselője - a szerk.) és Vadász Gábort, „hogy a fia és a további bejelentők személyiségi jogainak ügyében megnyugtató megoldást találjanak. Mindenki érdeke, hogy békés keretek között olyan megoldás szülessen, ami biztosítja a választók személyiségi jogainak védelmét és tiszteletben tartását a jövőben. Visi Piroska az előválasztás hátralevő részében kizárólag a választók megszólításával kíván foglalkozni”.

A Kutya Párt a Magyar Hang kérdésére elmondta, nincsenek meglepve, hogy felmerültek adatvédelmi aggályok az előválasztás során. – Nekünk évek óta gyanús, hogy bizonyos pártok akár megkérdőjelezhető módon is gyűjthetik az adatokat – mondta Terdik Roland, az MKKP kommunikációs vezetője. Leszögezte, nekik nincs „Kutyatov-listájuk”, csak a hozzájuk jelentkező passzivisták, illetve a hírlevelükre feliratkozók adatait ismerik.