Előválasztás: informatikai támadást sejtenek a háttérben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Előválasztás: informatikai támadást sejtenek a háttérben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek

Előválasztási sátor a Bikás parkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek szerint külső támadás érhette az előválasztás informatikai rendszerét. (A voksolás várhatóan hétfőn folytatódik majd.)

A jobbikos Jakab Péter például Facebook-videójában azt mondta, hogy „úgy tűnik, hogy vannak Magyarországon olyanok, akik félnek a kormányváltó erőknek a hangjától, el akarják némítani a magyar embereket”.

A politikus azt mondta, ő maga sem tudta leadni már a szavazatát Miskolcon, ezért Budapestre utazott, hogy személyesen kapjon tájékoztatást az Országos Előválasztási Bizottságtól a történtekről. Jakab szerint „egy nagyon durva technikai támadást” intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen, ezért kellett a szavazást a biztonságos lebonyolítás érdekében felfüggeszteni.

„Szeretném őket kiábrándítani: csapataink harcban állnak, az informatikusaink itt vannak és dolgoznak a probléma elhárításán, úgyhogy hétfő reggel ismételten ott leszünk a frontvonalban, és folytatódik az előválasztás. Nem hagyjuk, hogy akár belföldről, akár külföldről elnémítsák a magyar embereket” – mondta.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP miniszterelnök-jelöltje Facebook-posztjában azt írta: „Úgy látszik, vannak, akik meg akarják akadályozni, hogy éljünk demokratikus jogunkkal: számos jel utal arra, hogy az előválasztás rendszerébe kívülről hatoltak be. (…) A szavazás hétfő reggel folytatódik, talán még elszántabban, és a tény tény marad: a változás elkezdődött, az előválasztás a kormányváltás kezdete.”

A párbeszédes Tordai Bence egy Orbán Viktort és Szijjártó Pétert ábrázoló fotót tett ki azzal a felirattal, hogy „Fidesz-Putyin-Kína: STOP előválasztás?!”

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök Facebook-oldalán - mintha minden rendben lenne - mindössze annyit írt: „Nálatok hogy telik a szombat? Én már Jászberényben. :)”. A DK jelöltje, Dobrev Klára egyelőre nem reagált.

A momentumos Fekete-Győr András nem sokkal a szavazás elindulása után tett közzé egy videót, amelyben azt mondta: annyian akartak szavazni már korán reggel, hogy az informatikai rendszer mesterséges intelligenciája azt hitte, hackertámadás kezdődött. A friss fejleményeket még nem kommentálta, jelenleg ugyanis a pécsi Pride-on vesz részt. 

A Telex cikke szerint Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett-tel az oldalán szombat délután Budaörsön, itt mondott pár szót az informatikai problémáról. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint készültek támadásra, de nem ekkorára, mint ami történt, és ami a teljes szerverparkot érintette. Azt kérte a hallgatóságától, hogy ez semmiképpen se szegje a kedvüket, türelemmel várják meg az újraindulást, és találják meg azokat az időpontokat, amikor le tudják adni a szavazatukat.

A kormánypárti politikusok közül egyelőre senki nem reagált a történtekre, és mint ahogyan a hvg.hu rámutatott: a Magyar Távirati Iroda az előválasztás elindulásáról sem írt egyetlen sort sem.  

Közös közleményükben később azt írták az összefogásban résztvevő pártok vezetői: „A hatalom emberei megijedtek attól, hogy az emberek szombat reggel tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett. Ám hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni. A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát, a beavatkozás elhárítása után újult erővel folytatjuk a munkát. Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!”.

A szervezők szerint is informatikai támadás történt

„Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk” - mondta a 444.hu-nak Hajdu Gergő, az aHang kampányigazgatója. Az aHang az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításának felelőse.

Fél 10 körül jelentettek egyre több sátornál problémát, az ott dolgozóknál lévő tabletek hibaüzeneteket jeleztek, és elkezdett leállni az elovalasztas.hu oldal is. Az élő helyszíneken elakadt a szavazás. Először arra gondoltak, hogy náluk van a probléma, később viszont kiderült, hogy támadás érte a rendszert. 

Hajdú Gergő és az előválasztási szervezésben részt vevő momentumus Bedő Dávid is arról beszéltek: IT-szakértők bevonásával a két időpont között világossá vált, hogy a túlterhelés akkor is jelentkezett, amikor már egyáltalán nem zajlott szavazás - Bedő szerint ugyanakkor nem egyszerű túlterhelésről van szó, hanem célzott támadásról. Dél körülre már látszott, hogy nem tudják megoldani a szombat délutáni biztonságos folytatást.
 
Bedő Dávid a 444.hu-nak azt mondta: most kifejezetten a kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők foglalkoznak azzal, hogy biztonságos legyen a rendszer, a szakemberek véleménye szerint hétfőn ismét lehet majd szavazni.