Előválasztás: piszkálódás volt, nagy vita nem

Előválasztás: piszkálódás volt, nagy vita nem

Kálmán Olga független, a Demokratikus Koalíció által támogatott főpolgármester-jelölt (k), valamint Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum (b) és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd (j) főpolgármester-jelöltje az aHang vitáján Budapesten, az Átrium Színházban 2019. június 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesebb konfliktusok nélkül, inkább csak kisebb piszkálódásokkal zajlott le a fővárosi előválasztáson elindult három jelölt élő televíziós vitája vasárnap este az ATV-ben. Az azért kirajzolódott, hogy a két fő esélyes, vagyis Karácsony Gergely és Kálmán Olga igyekezett oda-odaszúrni egymásnak. A főszerep a szakpolitikai programoké volt, az ígéretek pedig záporoztak: elektromos buszok, Tiborcz-adó, átláthatósági biztos, újabb önkormányzati bérlakások, fásítás, olcsóbb bérlet.

Hiába egymás ellenfelei az ellenzéki főpolgármesteri jelöltségért indulók – az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olga, illetve a momentumos Kerpel-Fronius Gábor –, a látványos konfliktusokat igyekeznek elkerülni. Az olyan események azonban, amikor szemtől-szemben állnak egymással – mint a vasárnapi esti televíziós vita –, már előhozzák a meglévő ellentéteket. Azt lehetett látni, hogy Karácsony Gergely és Kálmán Olga nem feltétlenül egymás programjain keresztül, de azért piszkálják egymást. Főként az egykori műsorvezető szólogatott oda vetélytársának, nem egyszer a szavába is vágva.

A szurkálódás egyik példája volt, amikor Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a félmilliárd forintnál drágább ingatlanokat megadóztatná, ennek az új tehernek pedig a Tiborcz-adó nevet adta. Kálmán Olga szerint azonban a tisztességtelenül meggazdagodott „NER-lovagok” ügye büntetőjogi kategória. Karácsony Gergely ezt el is ismerte, hozzátéve, hogy viszont ő nem legfőbb ügyésznek készül, hanem polgármesternek.

Hasonló zajlott le, amikor Karácsony Gergely a parkolásból befolyó összegek felhasználását hozta fel. Kálmán Olga itt egyből közbevágott, hogy van, ahol azokat ellopják. Habár nem folytatta, nyilvánvalóan felmerül itt a zuglói polgármester kapcsán parkolási maffiaként elhíresült ügy.

Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek | Magyar Hang

Komolyabb szóváltás és éles különbözőségek helyett inkább sok hasonló elképzelés hangzott el a másfél hét múlva esedékes ellenzéki előválasztás jelöltjeinek első nyilvános vitáján. Az nem derült ki, hogy ellenzéki főpolgármesterként hogyan érvényesítenék akaratukat Orbán Viktorral szemben, de ígéretből így sem volt hiány: több zöldterület, P+R parkolók építése, újabb önkormányzati bérlakások felhúzása, de még a nyilvános illemhelyek számának megsokszorozása is elhangzott.

Első intézkedések

A vita alapvetően a programok mentén zajlott. Megszokott kérdés egy magas pozícióra készülőtől, hogy mik lennének az első intézkedései, a jelöltek is beszélhettek erről.

Kerpel-Fronius Gábor első lépésként egy elszámoltatási biztost nevezne ki, akivel átnézetné a nagy értékű fővárosi szerződéseket. Ezt követné egy átláthatósági biztos, aki megfogalmazná azokat a sztenderdeket, amelyeket a jövőben érvényesíteni akarnak. Harmadikként pedig az üres önkormányzati bérlakások állapotának felmérése következne, illetve a pályáztatás azokra.

Kálmán Olga első három intézkedésében ennél jóval több ígéret van. Megoldhatóvá tenni, hogy 5 perc alatt lehessen időpontot foglalni egy szakorvosi rendelésre, 15 percen belül legyen elérhető éjszakai gyógyszertár mindenkinek, valamint valósuljon meg az aluljárók, utcák rendszeres felmosása. A nagyobb lépétkű vállalások között van a 18 év alatti diákoknak ingyenes BKV-bérlet, a hármas metró szerelvényein megoldani a klímát, illetve havi tíz „roncsderbi” busz lecserélése elektromosra.

Ez utóbbi megvalósíthatóságát Karácsony Gergely azért vitatta, hiszen a „leggazdagabb városok is kicsit kevésbé ambiciózusak, mint Olga”. A politikus egyébként egy adóval kezdené, mégpedig a már említett „Tiborcz-adóval”, emellett elindítaná Budapest legnagyobb fásítási programját és a közlekedéshez is hozzányúlna, igaz, elsőként csak annyit tenne, hogy csökkentené az éves bérletek árát.

Ellenzéki előválasztás: Elindult a szavazás | Magyar Hang

Elkezdődik csütörtök délelőtt a fővárosi előválasztáson a voksolás. Három név közül lehet választani: ők az MSZP és a Párbeszéd által jelölt Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olga és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor. Eredmény szűk egy hét múlva, jövő szerdán lesz.

Magas albérletárak

Az évek

óta folyamatosan emelkedő albérletárak esetleges megtörése kapcsán kisebb vita

kialakult, ráadásul úgy, hogy Karácsony Gergely és Kálmán Olga értett egyet a

momentumos jelölttel szemben. Kerpel-Fronius Gábor ugyanis felvetette, hogy az

újonnan épülő társasházaknál elő kellene írni, hogy a lakások nagyjából

harmadát a piaci ár feléért el kell adniuk az önkormányzatoknak, hogy abból

bérlakást alakítsanak ki. Először Kálmán Olga fejezte ki meglepődését, mert ő –

mint fogalmazott – a piacokat nem piszkálná. Karácsony Gergely ugyan

szimpatikusnak nevezte az elképzelést, de erős kétségét fejezte ki annak

kapcsán, hogy vajon megvalósítható-e.

A

lakhatási problémát egyébként mindhárman önkormányzati bérlakások építésével

orvosolnák. Kálmán Olga nem is aprózta el, öt éven belül 10 ezer új ilyen

lakást építtetne, szerinte ezt meg lehet csinálni. Karácsony Gergely mosolyogva

csak annyit tett hozzá, hogyha lesz ennyi pénz, akkor meg kell csinálni, ám úgy

tűnt, ennek kapcsán is erős kétségei vannak.

Villámkérdések - hibákkal

Kaptak a jelöltek néhány villámkérdést is, és bár alapvetően sok választ tudtak, a parkolást érintő felvetéseken mindannyian elhasaltak. Karácsony Gergely például nem tudta, hogy 112 ezer fizetős parkolóhely van Budapesten, Kálmán Olga azt nem tudta megmondani, hogy a fővárosiak 36 százalékának van autója, míg Kerpel-Fronius Gábor arra nem tudott válaszolni, hogy átlagban Kőbányán a legolcsóbb a parkolás. A vonaljegyek és bérletek árát pontosan meg tudták mondani, ahogyan azt is, hogy 41 ezer önkormányzati bérlakás van jelenleg Budapesten. Tisztában voltak a jelöltek azzal is, hogy az ország GDP-jének a főváros adja a 36 százalékát, illetve mennyi az éves költségvetés.

Kompromisszumok nélküli városvezetés

Egészen egyértelmű választ ezúttal sem tudott adni senki arra, mi lenne a garancia, hogy ellenzéki főpolgármesterként tudna érdeket érvényesíteni a kormánnyal szemben. Kálmán Olga – mint mondta – csak mosolyog ezen a felvetésen, hiszen Tarlós István kormánypártiként sem tudja kijárni amit akar. Abban bízik, hogy a Fővárosi Közgyűlésben többséget szerez az ellenzék, azzal már az első lépés megvan. Kerpel-Fronius Gábor szerint ugyanakkor ebben az esetben megpróbálja majd a kormány például szigorítani a főváros költségvetését, ám akkor „a főpolgármesternek el kell járnia, hogy először a Karmelita-kolostorban kapcsolják ki a villanyt”.

Kerpel-Fronius Gábor saját maga mellett kampányolva azt hozta fel, hogy meg kell haladni az eddigi szekértáborlogikát, Tarlós István legyőzése nem baloldali belügy. Meg kell hozzá szólítani a polgári Magyarországra vágyókat, a sétáló Budapest híveit, erre pedig – szemben az MSZP és Gyurcsány Ferenc jelöltjével – centrista momentumosként neki van a legnagyobb esélyes.

Azzal

Karácsony Gergely is egyetértett, hogy nem a pártok ügye, ki lesz a

főpolgármester kihívója, ő egyenesen a budapestiek jelöltjét látja az

előválasztás győztesében. Élt azzal az előnyével, hogy gyakorló

polgármesterként az önkormányzati tapasztalatáról beszéljen, bár arra is

kitért, hogy pontosan tudja, milyen lakhatást biztosítani valakinek, aki a

kilakoltatás miatt öngyilkos akar lenni. Nyilván ellenfeleinek üzent, amikor

egyértelművé tette, hogy hosszú hónapok óta készül erre a feladatra.

Kálmán Olga nem csinált gondot abból, hogy nincs önkormányzati tapasztalata, sőt, azt is kijelentette, hogy ő nem fog politikusként viselkedni. Családanyaként és dolgozó nőként megtanulta, hogy az otthon, a család életét, meg kell szervezni, erre készül városvezetőként is.

A vitát a három jelölt mögött álló pártok prominensei élőben, az ATV stúdiójából nézték végig. Ott volt – mások mellett – a DK részéről Dobrev Klára és Gréczy Zsolt, az MSZP-t és a Párbeszédet képviselve Tóth Bertalan és Barabás Richárd, illetve a Momentumból is Cseh Katalin és Soproni Tamás.

Puzsér: Tarlóst csak a centrumból érdemes leváltani | Magyar Hang

Kár volna tagadni, hogy a helyzet nagyon nehéz - ismerte el szombat délelőtt, programbemutatónak nevezett rendezvényén a főpolgármesteri címre pályázó Puzsér Róbert. Az eseményen egyébként szolid show volt, de a részletes elképzeléseket nem lehetett megismerni - az online elérhető -, a publicista inkább általánosságban értékelte a helyzetet.

Az előválasztás szerdán délig tart, addig városszerte 15 közterületi helyszínen lehet leadni a voksokat. Az eredmény pedig, az ígéretek szerint aznap meg is lesz. Az összes párt azt vállalta, hogy mindegy ki nyer, mögé állnak majd be az október főpolgármester-választáson. Azonban az biztosnak látszik, hogy nem az előválasztás győztese lesz Tarlós István egyetlen kihívója. Puzsér Róbert is harcba száll a posztért, illetve a liberálisok részéről Sermer Ádám is megméreti magát.