Előválasztás: tiltakozik Márki-Zay Péter, mert két civil jelöltjét sem hagyják indulni a pártok

Előválasztás: tiltakozik Márki-Zay Péter, mert két civil jelöltjét sem hagyják indulni a pártok

Popovics Judit és Márki-Zay Péter (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő este a nyilvánosság előtt tiltakozott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, egyben a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője, mert két a szervezet által támogatott civil jelölt sem indulhat az ellenzéki előválasztáson.

Ennek oka – amely eljárás ellen korábban már szintén tiltakozott Márki-Zay –, hogy csak az a civil mérettetheti meg magát, aki előre jelzi, a hat párt közül melyik frakciójába ülne be, és az adott párttól befogadó nyilatkozatot is kap. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ha például egy párt támogatja egy másik jelöltjét, akkor az adott párt engedélye nélkül nem adhat másik indulónak befogadó nyilatkozatot. Ennek szemléltetésére a politikus konkrét példát is említett: ha a Momentum támogatta az MSZP jelöltjét, akkor a szocialisták engedélye nélkül a Momentum nem fogadhatott be az ottani választókerületben másik, civil jelöltet. – Ebben az egymásra mutogatásban olyan helyzet alakult ki az országban több helyen, hogy végül több civil jelölt egy párttól sem kapott befogadó nyilatkozatot – mondta a polgármester.

Az egyik érintett, Popovics Judit, az MMM, illetve a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt jelöltje maga is felszólalt a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, Komárom-Esztergom megye 1-es számú választókerületében szeretett volna indulni az előválasztáson, ám nem kapott befogadó nyilatkozatot. Utóbbi egyébként pedig már csak azért is különös, mert a 2019-es önkormányzati választáson Popovics volt az összellenzéki polgármesterjelölt Tatán.

– Én vagyok az a jelölt, akitől fél Gyurcsány Ferenc, a DK és az ellenzéki pártok vezetői – mondta hozzátéve, hogy ennek oka az lehet, hogy eséllyel is indult volna az előválasztáson, „belezavartam volna a DK-s mutyiba”. Popovics leszögezte: ettől függetlenül mindent meg fog tenni, hogy Márki-Zay Péter személyében egy tisztességes, becsületes miniszterelnök-jelöltje legyen az országnak.

Márki-Zay a sajtótájékoztató végén elmondta: bár Popovicsot nem engedte az ellenzék elindulni az előválasztáson, ő maga igenis részt vesz a 2022-es országgyűlési választás egyéni jelöltjeként a körzetben. Az MMM elnöke hangsúlyozta: ő nem tudja hibáztatni Popovicsot ezért, hiszen a hat párt akadályozta meg, hogy megmérettesse magát, vagyis az ő felelősségük lesz az is, ha végül mégis a Fidesz nyerne a választókerületben. – Nekünk Orbán Viktor leváltása mindennél fontosabb, szeretném, ha a hat pártnak is az lenne – tette hozzá.

Végezetül arra is kitért, az MMM egy másik jelöltjét sem hagyták elindulni az ellenzéki pártok: Simon Gábort Baranya megye 2-es számú választókerületében.

Márki-Zay versus Pálinkás – Jeszenszky Géza választott
Lapunk is beszámolt róla a hétvégén, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke közösségi oldalán egy Jeszenszky Gézától származó támogató üzenet jelent meg. Jeszenszky azonban – aki a rendszerváltozás utáni első kormány külügyminisztere volt – egy másik ellenzéki szerveződésben, a szintén miniszterelnök-jelölt Pálinkás József által vezetett Új Világ Néppártban (ÚVNP) munkáját segíti tanácsaival.
A volt külügyminiszter a MMM szombati bejegyzését követően a Magyar Hangnak nyilatkozva elmondta, hogy az MMM-től keresték meg, arra kérve őt, hogy egy Márki-Zay melletti ajánló levelet küldjön nekik, amit aztán használhatnak a nyilvánosságban. A történészprofesszor hangsúlyozta, hogy az MMM illetékeseinek is elmondta: általános ajánlást szívesen ír, hiszen nagyra tartja Márki-Zay Péter tevékenységét, ugyanakkor ő első helyen továbbra is Pálinkás József, korábbi oktatási miniszter miniszterelnök-jelöltségét támogatja, Pálinkást tartja a legalkalmasabbnak „a Nyugathoz tartozó magyar demokrácia helyreállítására” mint miniszterelnöki kihívót. – Pálinkás Józsefet és pártjának jelöltjeit támogatom az előválasztásokon – tette egyértelművé Jeszenszky Géza.
A volt külügyér abban az az esetben, amennyiben Pálinkás professzor nem nyeri meg az előválasztást és/vagy nem jut tovább a második fordulóba (és lesz második forduló), úgy Márki-Zay Pétert támogatja második helyen. Amennyiben a verseny úgy alakulna, hogy a Hódmezővásárhely polgármestere sem jutna be a miniszterelnök-jelölti előválasztás második felvonásába, az esetben pedig Karácsony Gergelyt. Jeszenszky azt is közölte lapukkal, hogy az előválasztás többi jelöltjét nem tartja alkalmasnak „a nagy feladatra”.

Jeszenszky Géza jelentős tekintéllyel bíró személyiség a kormánykritikus jobboldaliak körében, akiknek a támogatására az előválasztáson mindkét konzervatív világnézetű miniszterelnök-jelölt: mind Pálinkás József, mind Márki-Zay Péter épít. Mindkettejüknek alapvetően fontos lehet, hogy a Fidesz és Orbán Viktor politikájával kritikus konzervatív szavazókat mint törzsbázist mozgósítani tudják az előválasztáson maguk mellett, ebben lehet nagy jelentősége Jeszenszkynek és a hozzá hasonló jobboldali-keresztény, e közegben nagy presztízzsel személyiségeknek. Lapunk korábban vitát közölt Pálinkás József és Márki-Zay Péter között a miniszterelnöki programjuk vonatkozásában, abban mindketten egybehangzóan akképpen nyilatkoztak, hogy „Szükség van a Fideszben csalódott szavazókra”. (Gulyás Balázs)