Előválasztás: videóban szólt vissza Karácsony Gergely Czeglédy Csabának

Előválasztás: videóban szólt vissza Karácsony Gergely Czeglédy Csabának

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videóban reagált Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje a hétfői előválasztási vitában elhangzottakra. Azon ugyanis Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció szombathelyi jelöltje az elszámoltatásról szóló vitában azt kérte az LMP-s induló Ungár Pétertől, „határozza meg, hogy hány feljelentést tett Karácsony Gergely, milyen elkövetési értékben”. Az elmúlt időszakban a DK és a főpolgármester között érzékelhető politikai feszültség okán Karácsony Gergely találva érezte magát, videójában felsorolta az ügyeket, amelyekben a városvezetés a nyomozóhatóságokhoz fordult.

Elöljáróban a főpolgármester egyébként úgy tolmácsolta a Czeglédy szavait, miszerint a fővárosban elmaradt az elszámoltatás, és nem történtek feljelentések. Karácsony szerint ez nem igaz, hozzátéve, hogy a fővárost vezető koalíciónak a DK is része, és szerinte Czeglédy állítása a közös munkának a félreértése.

Mint mondta, az önkormányzati tulajdonú Főtáv Zrt. két ügyben, hűtlen kezelés és adócsalás gyanúja miatt tett feljelentést. Ugyancsak a nyomozóhatósághoz fordultak, miután – Karácsony állítása szerint – az FKF Zrt. a tiltása ellenére szerződést kötött egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó hulladékszállítási céggel. Hozzátette, az akkori cégvezetéstől azonnal megváltak. Szintén a rendőrségi nyomozás folyik az elektronikus jegyrendszer beszerzése ügyében. Kitért rá, hogy a rendőrséghez még az előző, Tarlós István városvezetése fordult, de ahhoz munícióval a jelenlegi is hozzájárult. Ezen az ügyleten elmondása szerint 8 milliárd forintot veszített a főváros. Az állatkerti Biodóm ügyében és az állatkert működése kapcsán is a nyomozóhatóságokhoz fordultak, de nem tudják, hogy ezek az eljárások jelenleg hol tartanak. Közölte azt is, hogy feljelentést tettek a 3-as metró szerelvényeinek beszerzése ügyében is, szavai szerint ezt „lepöckölte a rendőrség”.

Karácsony Gergely videójában arra kérte az előválasztási jelölteket, hogy kellő információk hiányában ne tegyenek vaskos állításokat. Szerinte ugyanis ez is a vitakultúra része.

A hétfői szombathelyi előválasztási vita az egyik első a Partizán által szervezett viták sorában. Ezen Koczka Tibor (Új Világ Néppárt), Ungár Péter (LMP) és Czeglédy Csaba (DK) vitatkozott.