Eltemették Tamás Gáspár Miklóst

Eltemették Tamás Gáspár Miklóst

Fejfa Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró sírjánál a budapesti Farkasréti temetőben 2023. január 31-én. Tamás Gáspár Miklós 74 éves korában, hosszú betegség után január 15-én hunyt el. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden délután, a Farkasréti temetőben búcsúztak rokonai, barátai és tisztelői a 74 éves korában, január 15-én elhunyt Tamás Gáspár Miklóstól. A filozófust a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti, a temetésén beszédet is mondott Karácsony Gergely főpolgármester. A filozófus hosszú ideje küzdött rákkal, amiről tavaly ősszel beszélt nyilvánosan először.

„A veszteség felett érzett gyászban egy vagyok a tisztelők széles táborából, egyike az olvasóknak és a küszködve értőknek és azoknak a demokrata politikusoknak, akiken Tamás Gáspár Miklós az elvszerűséget és a bátorságot kérte számon sokszor. Igaza volt. Így aztán egy vagyok azok közül, akiket – drága Gazsi – olyan okosan, olyan jogosan tudott elküldeni a »jó fenébe«, hogy az embernek időnként kedve támadt elindulni…” – hangzott el a gyászszertartáson Karácsonytól a Telex cikke szerint. A politikus hozzátette, TGM követőtábora nemcsak növekedett, de meg is fiatalodott az elmúlt években.

A temetésen beszédet mondott még Radnóti Sándor, Hodosán Róza, Selyem Zsuzsa, Baranyi Krisztina és Sipos Balázs. 

„Mindig úgy szőtte a mondatokat, hogy azokba könnyű volt belefeledkezni, elveszni bennük. Ha nincs is bennünk kultúrpesszimizmus, azért mégis csak szorongva olvashattuk, mikor semmi jót nem jósolt kultúránknak. Ideáljai éltették, rendületlenül szerette az életet, de illúziókat nem ápolt. Mégis hitt abban, hogy van értelme írni és cselekedni, akár a kormányfőt is megkérni egy csokor virág sírra helyezésére. Hitt abban, hogy egy-egy szimbolikus gesztusnak is nagy ereje lehet” – írtuk a filozófusról nekrológunkban.