Eltúlzott számokkal indokolta a kormány a tb átalakítását

Eltúlzott számokkal indokolta a kormány a tb átalakítását

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen eltúlozta a kormány a tb-tartozók által okozott kárt, írta hétfői cikkében a Népszava. A lap szerint csaknem háromszorosára növelték a hozzájárulást nem fizetők okozta hiányt, hogy ezzel az indokkal megvonhassák a tartozók térítésmentes egészségügyi ellátását. Júliustól ugyanis csak készpénzfizetés ellenében látják el azt, aki három havi járulékkal tartozik, és a gyógyszertárban is teljes árat kell fizetnie. Mindez több százezer ember ellátását sodorhatja veszélybe.

Gulyás Gergely miniszter még december közepén beszélt arról, hogy 2019 első kilenc hónapjában 75 ezren próbáltak jogosulatlanul egészségügyi ellátást igénybe venni. Izer Norbert adóügyi államtitkár pedig hozzátette, ez a 75 ezer ember 6,6 milliárd forintnyi egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizetett meg.

A jobbikos Lukács László György kérte ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az adatokat, így kiderült: 2016 és 2019 között évente átlagosan négyszázezren kaptak jelzést arról, hogy probléma van a járulékaik nyilvántartásával. Közöttük viszont ott vannak azok is, akiknek az ok csupán adminisztratív hiba volt. Évente viszont 2-2,2 milliárd forintot költöttek rájuk a közkasszából. A „piros lámpások” ellátásából keletkező tb-hiány viszont még ennél is kisebb lehet.

Egyetlen „piros lámpásra” az egészségbiztosító átlagban 5200-6300 forintot költött, amit tehát egyetlen havi 7710 forintos járulék behajtása fedez.

Lukács szerint az adatok alapján a kormánynak vissza kellene vonnia az új szabályozást. Szerinte a kabinetnek fogalma sincs arról, hányan eshetnek ki önhibájukon kívül a térítésmentes ellátásokból.