Elvitte a válság Orbán nyaralóhajós álmát

Elvitte a válság Orbán nyaralóhajós álmát

Az egyik tiszai nyaralóhajó (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem indul biztatóan az összesen 4,6 milliárd forint közpénzből útnak indított állami nyaralóhajó-program: a tavaly és az idén beszerzett Nicols Estivale típusú, hat-tíz személyes lakóhajók javarészt üresen vesztegelnek majd a tiszai kikötőkben, amelyek közül ráadásul a kiskörei a meghosszabbított átadási határidőre sem készült még el – írja keddi számában a Népszava.

A külföldi foglalásokat szinte mind lemondták, a hazai vendégek pedig az eddigi tapasztalatok szerint legfeljebb egy-két napos élménytúrára neveznének be.

Nem véletlenül, hiszen a hatszemélyest egy hétre 2876 euróért, a nyolcszemélyest 3905, míg a legnagyobb, tízszemélyest 3978 (1,4 millió forint) euróért lehet kibérelni. Ehhez pedig jön még az üzemanyag és 2000 eurónyi kaució.

Most olyan ajándékot adott a NER, ami nem csak értelmetlen, de még pénze sincs rá az embernek | Magyar Hang

Eredetileg májustól lehetett volna hajózni, de a koronavírus-járvány miatt július elsejére tolták a szezonkezdetet. A Népszava kipróbálta: szeptember elejéig minden hétre tudtak volna foglalást leadni, miközben a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják: februárra, márciusra betelnek a naptárak.

A flottát üzemeltető MAHART nem válaszolt a lap azon kérdésére, hogy mekkora bevételt terveztek a hajóbérlésekből 2020-ra, de remélik, ennek jó része a nehézségek ellenére is befolyik majd a kasszába. Révész Máriusz aktív turizmusért felelős kormánybiztos a Népszavának azt mondta: akciókkal próbálják majd a magyarok számára is vonzóvá és elérhetővé tenni a nyaralóhajózást. Ezért is vezették be az egynapos bérlést, bár ennek is legalább napi 24 ezer forint a fejenkénti ára. A MAHART azt közölte, hogy akár céges csapatépítő programokat, vagy exkluzív partnerhajóztatások megszervezését is vállalnák.

Tavaly tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol’s Yacht gyárából, további öt idén jött, s öt még úton van a Tisza-tóra.

Az elmúlt években a Magyar Hang többször is foglalkozott a tiszai nyaralóhajók kérdésével. A kormány 2017. november 29-én Magyar Közlönyben megjelent rendelete közölte a miniszterelnöki direktívát (mert azt Orbán Viktor s. k. jegyzi) a „Magyarországi nyaralóhajózás alapjainak és hátterének megteremtésével kapcsolatos program” elindításáról. 2018 őszén aztán arról adtunk hírt, hogy a megvalósításnak semmi nyoma, egy évvel később viszont már az egyik félkész kikötő és négy hajó átadására mehetett kollégánk.

Akkor riportjában úgy értékelt, hogy a program nem csak hogy irgalmatlan milliárdokba kerül, az adófizetők pénzéből finanszírozzák, de épp az átlag adófizető nem élvezheti a gyümölcsét.

A Tisza-tavi nyaralóhajózás beindításának feltételeit megteremtő fejlesztéssorozat költségvetése egyébként meghaladja a 4,5 milliárd forintot, amit teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszíroz a kormány – írtuk tavaly.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója arról beszélt most a Népszavának, hogy az állam szerepet téveszt az ilyesfajta befektetésekkel, s ha a lakóhajóbiznisz valóban jó üzlet lenne, már rég lecsaptak volna rá magánvállalkozások.