Emberi jogi bírósághoz fordul közel 50 független benzinkutas

Emberi jogi bírósághoz fordul közel 50 független benzinkutas

Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csoportosan fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához a magyar benzinkutasok. Ezt Karsai Dániel ügyvéd közölte a Szabad Európa hírportáljával. Elmondása szerint közel 50 benzinkutas csatlakozott a strasbourgi székhelyű bíróságon indítandó csoportos perhez. Azt írják, hogy mivel a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ez sérti a várományukat és a tulajdonjogukat. Az ügyvéd azt is mondta, hogy az érintett vállalkozók semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket.

Erről számoltak be a portálnak a nyilatkozó benzinkutasok is. Egyikük arról beszélt, hogy nem sokat segít a kormány által biztosított pályázat, amely alapján a tavalyi három hónapos forgalmukra literenként bruttó húsz forintot fizet az állam kompenzációként. „Eleve nem is húsz forint az, mert azóta a nagykereskedő bevezette a fuvardíjat. Eddig ingyen hozta az üzemanyagot, most öt forintot kell fizetnem literjéért” – panaszolta. Emellett a pályázatra is panaszkodott, mondván hogy igen körülményes, sok a papírmunka. El kell menni a bankba, az adóhivatalhoz, rengeteg igazolást kell beszerezni, meghatalmazásokat írni. „Abba is belekötöttek, hogy kft.-t írtunk, és nem korlátolt felelősségű társaságot, visszadobták a pályázatot” – mondta.

Egy másik benzinkutas azt mondta, hogy ha még egyszer meghosszabbítják az árstopot, az végzetes lesz számára.

Emellett kifogásolták, hogy a szlovák határ közelében fekvő benzinkútra folyamatosan jönnek a határ túloldaláról tankolni. Szlovákiában ugyanis átszámítva 660 forintba kerül egy liter benzin – jegyezték meg.