Emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma

Emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma

Képünk illusztráció (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma múlt héten az előző heti adatokhoz képest – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Január 24-e és 30-a között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 16 200 ilyen páciens volt, ez 800-zal több a megelőző héthez képest.

Területi megoszlásban ez azt jelenti, hogy 9 közigazgatási területen emelkedett, hatban csökkent, ötben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (400), Baranya (213) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (211) megyében volt a legmagasabb, Békés (44) és Zala (73) megyében a legalacsonyabb. Legtöbben – 37 százalék – 15 és 34 év közöttiek voltak, míg kevesebb mint 11 százalékuk tartozott a 60 év felettiek közé.

A múlt héten összesen 706 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumban, 22 főnél igazoltak influenza A vírus okozta fertőzést. 136 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV), tizenhárom esetben adenovírus, ötvenkét esetben pedig Covid–19 állt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ összegzése szerint a virológiai adatok azt mutatják, hogy az influenzaszerű megbetegedések számának növekedéséért inkább felelős a SARS-CoV-2 omikron variánsa, mint az influenzavírus.

Címkék: influenza