Orbán Viktor sokakat magához rendelt

Orbán Viktor sokakat magához rendelt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszél az általa összehívott iparági egyeztetésen, amelyen Magyarország energiabiztonságáról tárgyaltak Brüsszel tervezett orosz olajembargója kapcsán a Karmelita kolostorban 2022. május 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Iparági egyeztetést hívott össze Orbán Viktor, miniszterelnök csütörtök délutánra a Karmelita kolostorba, hogy megtárgyalja a tervezett olajembargóról szóló uniós javaslatot. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán reggel jelentette be az Oroszországot érintő hatodik szankciós csomagra vonatkozó javaslatot. Eszerint az EU fél éven belül megszüntetné az orosz nyersolaj vásárlását, finomított formában pedig év végéig állítanák le a megrendeléseket. Magyarország jövő év végéig felmentést kapna.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban Kazahsztánban jelentette be, hogy a magyar kormány nem szavaz meg olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását, ugyanis az infrastruktúra helyzetéből fakadóan ez veszélybe sodorná hazánk energiabiztonságát. Mint mondta, jelenleg a magyar kőolaj-felhasználás 65 százaléka érkezik Oroszországból a Barátság kőolajvezetéken és nem állnak rendelkezésre alternatív szállítási útvonalak. A magyar kormány képviselői az elmúlt időszakban ezt több alkalommal megerősítették. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is úgy nyilatkozott, Magyarország energiaellátása jelenleg stabil alapokon áll, de a brüsszeli szankciós csomag ezt lerombolná, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország eredetileg nem támogatta az olajembargót, később azonban a német ZDF információi szerint több ország, köztük hazánk visszavonta a vétóval való fenyegetést. Erre válaszul Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta a Facebook és Twitter oldalaira, hogy a magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott, továbbra sem támogatjuk. Később a BBC Hard Talk című műsorában már egyértelművé is tette: Magyarország meg fogja vétózni az Európai Unió javaslatát.

Az ülésen, az MTI tudósítása szerint részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, Orbán Viktor kormányfő, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója és Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke.