Engedett a kormány a háziorvosoknak

Engedett a kormány a háziorvosoknak

A Tábornok utcai szakrendelő Zuglóban az átadás napján, 2021. november 8-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a kormány a szakmai javaslatokat, így a jövőben mégsem csak a háziorvosok foglalhatnak időpontot a különféle szakrendelésekre.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Népszava szúrta ki, hogy újabb feladatot kaphatnak a háziorvosok, legalábbis ez derült ki a Belügyminisztérium nemrég közzétett terveiből. A társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum szerint bevezetnék a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban, mégpedig az EESZT rendszeren keresztül. A tervezet szerint a digitális időpontfoglalási rendszerben a beteg számára az időpontfoglalást
• A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
• A beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
• Beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa végzi.

Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a nem beutaló köteles szakrendelésekre a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. Vagyis, aki eddig maga foglalt időpontot például bőrgyógyászhoz vagy nőgyógyászatra, ezután fel kellene keresnie előtte a háziorvosát.

A kormány azonban változtatott a terveken. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy megkapták Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos észrevételeit, amelyeket a tárca elfogadott. Leszögezte, hogy a BM nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy opció. A páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot, ugyanakkor a háziorvosoknak biztosítják annak lehetőségét, hogy a beteg állapotára tekintettel tudjanak közvetlenül időpontot foglalni a szakrendelőbe. Ez szerinte gyorsítja a betegellátást, hiszen akár már vizsgálat során foglalhat a háziorvos időpontot, ha szükséges további szakvizsgálat.

– A rendelettervezet társadalmi egyeztetésének célja épp az, hogy akár az érintettek is elküldjék véleményüket – fogalmazott Rétvári Bence.