Csak a háziorvos foglalhatna időpontot a betegeknek szakrendelésekre?

Csak a háziorvos foglalhatna időpontot a betegeknek szakrendelésekre?

Szemészeti rendelés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy újabb feladatot kaphatnak a háziorvosok, legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium nemrég közzétett terveiből. A Népszava írta meg korábban, hogy a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum szerint bevezetnék a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban, mégpedig az EESZT rendszeren keresztül.

Vannak ugyanakkor egyelőre tisztázatlan részek. A tervezet szerint ugyanis a digitális időpontfoglalási rendszerben a beteg számára az időpontfoglalást
• A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató,
• A beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos,
• Beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa végzi.

Ez alapján tehát jövő márciustól a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy aki eddig maga foglalt időpontot például bőrgyógyászhoz vagy nőgyógyászatra, most fel kell keresnie előtte a háziorvosát.

A Népszava most azt írja, hogy az új rendszerről még júniusban volt egy egyeztetés a szakmai szervezetek és az egészségügyet irányító belügyi vezetők között, amelyen az előbbiek képviselői egyszer már jelezték: elfogadhatatlan, hogy a házorvosi rendelőket call-centerekké alakítsák. A lapnak nyilatkozó háziorvosok szinte mindegyike arról beszélt, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Békássy Szabolcs, aki maga is gyakorló háziorvos, bizakodóan reagált, ő úgy vélte a társadalmi egyeztetés nyomán változni fog ez az előírás, hiszen ő maga és más szakmai szervezetek is jelezték a kormányzatnak, hogy inkább csökkenteni mintsem növelni kellene a háziorvosok adminisztrációs terheit. 

Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint ugyanakkor a tervezett változás után is lesz lehetőség arra, hogy a beteg a nem beutaló köteles ellátásokra maga is kérjen időpontot közvetlenül az intézményekben. Ő ugyanis nem olvasott ki semmilyen kizárólagos háziorvosi kötelezettséget a jogszabály-tervezetből.

A lap kereste a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, pontosan mi a cél, de kérdéseikre nem kaptak választ.