Épületrészt és fizetést ajánl fel az elbocsátott tanároknak az AKG

Épületrészt és fizetést ajánl fel az elbocsátott tanároknak az AKG

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium épülete a főváros III. kerületében, a Raktár utca 1-ben. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azt beszéltük meg, hogy januártól szabaddá tesszük egy épületrészünket, amit felajánlunk a kirúgott tanároknak, hogy ott a saját csoportjaiknak tarthatnak órákat, és ezeket ki is fizetjük nekik” – nyilatkozta a Mércének Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője. 

Az alapítványi iskola tehát bérezést és tantermeket is biztosít az elbocsátott oktatóknak. A döntést a tantestület szavazta meg, a szervezés pedig  Horn szavai szerint ezekben a percekben is folyik.

A pedagógiai vezető arról is beszélt a lapnak, hogy az ő iskolájukban még sosem volt sztrájk, ezt a mostanit is inkább „szolidaritási megmozdulásnak hívják a gyerekek”. Mint mondta, az AKG-nál alapelv a szolidaritási megmozdulásokban való részvétel, ezért összegyűjtötték a kirúgott, illetve megbüntetett oktatók egyhavi bérét – összesen több mint egymillió forintot – és azt elküldték a Tanítanék mozgalomnak.

Csütörtökön országos pedagógussztrájk volt, amihez rengeteg tanár csatlakozott. A diákok ülősztrájkkal, a szülők pedig krétafeliratokkal fejezték ki szolidaritásukat. Az akcióban résztvett az AKG tanárainak egy része is, akik sávlezárást hirdettek meg reggel 8 órára a Szentendrei útra. El is foglalták a Szentendrei út egyik sávját, diákok is csatlakoztak hozzájuk. Az akció végül 8:45-kor ért véget, a végére 5-600 demonstráló gyűlhetett össze.

csütörtök reggeli akciókról beszámolónkat itt olvashatja.